Хамас тражи гаранције да би потписали предлог примирја који подржава САД

Иако је Америка рекла да је Израел прихватио предлог, Израел то никада није јавно потврдио

Палестинска група Хамас саопштила је данас да жели писане гаранције САД за трајни прекид ватре како би потписала предлог примирја, изјавила су два египатска безбедносна извора, која нису хтела да износе више детаља.

"Хамас жели (писано) уверење о аутоматском преласку из једне фазе у другу у складу са споразумом који је поставио председник (Америке Џозеф) Бајден", рекао је неименовани извор, преноси Ројтерс.

План, који је крајем маја објавио Бајден, укључује постепено ослобађање израелских талаца из Газе, повлачење израелских снага у две фазе, ослобађање палестинских затвореника, реконструкцију Газе и враћање тела преминулих талаца у трећој фази.

Иако је Америка рекла да је Израел прихватио предлог, Израел то никада није јавно потврдио.

Египатски извори су навели како предлог за прекид ватре не пружа гаранције за прелазак са прве фазе плана на другу, која укључује трајни прекид ватре и повлачење израелских снага.

Један неизраелски званичник који је одбио да буде идентификован, рекао је да је Хамас предложио нови временски оквир за трајни прекид ватре са Израелом и повлачење израелских трупа из Газе, укључујући Рафу.

Више од 37.000 Палестинаца убијено је у израелској офанзиви у Појасу Газе, кажу здравствени званичници у енклави којом управља Хамас.

Рат је почео када су Хамасови милитанти напали Израел 7. октобра, приликом чега је убијено 1.200 људи и отето око 250.

Преговарачи из САД, Египта и Катара месецима покушавају да посредују у прекиду ватре и ослободе таоце, од којих се верује да је више од 100 заробљено у Гази.