Свет

Пашињан: Јерменија напушта ОДКБ?

Пашињан је изјавио и да је текст мировног споразума између Јерменије и Азербејџана "скоро готов", те да би могао да буде потписан у наредних месец дана
Пашињан: Јерменија напушта ОДКБ?© Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Јерменија ће напустити Организацију Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), изјавио је премијер те државе Никол Пашињан.

Током обраћања парламенту, говорећи о поразу који је та држава доживела у рату са Азербејџаном 2020. године, он је рекао да су "криви они који су формирали тај савез, чији су чланови планирали рат против нас", након чега га је један опозициони политичар упитао "зашто онда не изађемо из тог савеза".

"Изаћи ћемо, да ли ви то покушавате да ме заплашите? То је у реду са нама, ми ћемо одлучити када ћемо да изађемо", рекао је јерменски премијер, преноси ТАСС.

Пашињан је у фебруару 2024. рекао да је Јереван замрзнуо своје учешће у ОДКБ, а у марту да ће Јерменија напустити ту организацију ако она не одговори на питања која је Јереван поставио у вези са сувереном територијом земље.

Касније је прес-служба Министарства спољних послова Јерменије саопштила да ће се та република "уздржати од доношења одлука о буџету ОДКБ-а за 2024. и учешћа у финансирању активности организације предвиђених овом одлуком".

Та некадашња совјетска република је била једна од оснивача ОДКБ-а 1994. године.

Пашињан је изјавио и да је текст мировног споразума између Јерменије и Азербејџана "скоро готов", те да би могао да буде потписан у наредних месец дана.

САД и Јерменија јуче су најавиле да намеравају да своје билатералне односе подигну на ниво "стратешког партнерства", при чему ће Вашингтон помагати Јеревану у "трговини, војним питањима, изменама правосудног система и демократској пракси".

image