Свет

Француска одустаје од изборне реформе у Новој Каледонији... за сада

Нацрт закона изазвао је вишенедељне грађанске немире, у којима је осам особа погинуло и причињена штета од милијарду евра
Француска одустаје од изборне реформе у Новој Каледонији... за садаGetty © NurPhoto / Contributor

Француска ће одложити своју контроверзну изборну реформу у Новој Каледонији, која је изазвала смртоносне нереде на прекоморској острвској територији прошлог месеца, изјавио је француски председник Емануел Макрон.

Макрон је новинарима рекао да ће предложени уставни амандман, који је најављен у мају и који је француским држављанима који живе у Новој Каледонији више од деценије, требало да да право да гласају на локалним изборима, бити "суспендован" како би се омогућио "повратак у ред", преноси "Политико".

У стварности, међутим, распуштање француског парламента након што је Макрон расписао ванредне изборе као одговор на лош резултат његове странке на прошлонедељним изборима за ЕУ ​​значи да реформа не може да се настави док се не изабере ново законодавно тело.

Нацрт закона изазвао је вишенедељне грађанске немире у јужнопацифичком архипелагу, удаљеном преко 15.000 километара од континенталне Француске, у којима је најмање осам особа погинуло и причињена штета од милијарду евра.

Староседеоци, народ Канак, који чине око 40 одсто становништва територије, противе се власти Париза и проширењу права гласа на француске насељенике, зато што верују да ће тај потез осујетити њихове наде за независност.

image