Владимир Орлић именован за директора БИА

На седници Савета за националну безбедност је разматрана и актуелна безбедносна ситуација у региону са посебним освртом на стање у Републици Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је данашњом редовном седницом Савета за националну безбедност, саопштили су из службе за сарадњу са медијима председника Републике.

Како су навели, на седници је разматрана актуелна безбедносна ситуација у региону са посебним освртом на стање у Републици Србији.

Савет за националну безбедност је на данашњој седници дао сагласност за именовање Владимира Орлића за директора Безбедносно-информативне агенције у складу са Законом о основама уређења служби безбедности Републике Србије.

Владимир Орлић је рођен 1983. године у Београду. Основну школу је завршио у Обреновцу, а гимназију у Београду. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду.

Члан је Српске напредне странке од 2008. године, у којој је примарно обављао дужности у сфери информисања и медија, као и организационих послова.

У разговору са Љиљаном Смајловић за РТ Балкан у новембру 2023. године, Орлић је рекао да је пре тога подржавао "политику коју је представљала Српска радикална странка и људе који су је водили у то време – Александра Вучића и Томислава Николића".

Било му је, рекао је тада, потпуно природно у политици - када је кренуо да се њом бави - да следи људе које је уважавао.

Он је у истом разговору рекао да актуелна власт неће никакво признање независности КиМ, нити ће да дозволи да такозвано Косово добије место у УН.

"Ако је то ико говорио отворено у лице свакоме ко овде дође, то је био Александар Вучић. Рекао је то и пред целим светом, у говору у Генералној скупштини УН", закључује Орлић. 

Био је кандидат за одборника у Скупштини града Београда на листи Српске напредне странке 2012. и одборник у Скупштини града Београда у сазивима од 2014. и 2018. године.

Изабран је за народног посланика на изборима 2014, 2016, 2020. и 2022. године. Био је заменик је шефа посланичке групе СНС у Скупштини Србије, а у 12. сазиву (од 2020. до 2022) потпредседник парламента.

Након избора 2022. године изабран је за председника Народне скупштине, а на тој функцији је био до избора који су одржани у децембру прошле године.