Макрон: Не желим да предам кључеве моћи Марин Ле Пен

Француски председник се обратио бирачима након што је расписао ванредне изборе после понижавајућег пораза

Француски председник Емануел Макрон рекао је да је његова контроверзна одлука о расписивању ванредних парламентарних избора у Француској последњи покушај да се крајња десница задржи ван власти.

"Сви виде како се диже поплава крајње деснице. Сви кажу да ће им Макрон предати кључеве моћи. Не желим да им дам кључеве власти 2027", рекао је он, алудирајући на датум следећих председничких избора у Француској.

Макрону су остале три године до другог председничког мандата и не може да се кандидује за реизбор према француском закону, пише "Политико".

Макрон је распустио парламент и расписао парламентарне изборе у недељу увече након што је десничарско Национално окупљање победило његову либералну странку Препород на изборима за Европски парламент ​​са разликом од 31,4 одсто према 14,6 одсто.

"Две трећине Француза жели распуштање (скупштине)… Са 50 одсто људи који гласају за екстреме, нисам могао ништа да урадим", рекао је Макрон на конференцији за медије и позвао центристе, демократе и проевропљане да се уједине како би победили крајњу десницу на изборима крајем месеца.

Француски председник је жестоко напао и два екстрема политичког спектра, крајњу левицу и крајњу десницу, и током конференције која је трајала скоро два сата, више пута је понављао да су оба екстрема опасност за Француску и да ће умањити положај земље на међународној сцени.

"Ствари су данас једноставне: имамо неприродне савезе у оба екстрема… који неће моћи да спроведу ниједан програм", рекао је Макрон.

Француски председник је тврдио да је дошао тренутак за "разјашњење" политике јер су странке левице и деснице имале контрадикторне ставове о низу питања.

"Десница склапа савез са крајњом десницом… конзервативци… окрећу леђа наслеђу (бивших председника) Де Гола, Ширака и Саркозија", рекао је Макрон.

Макрон је нагласио и да конзервативна десница и крајња десница имају контрадикторне економске политике и супротне ставове о пензионој реформи која је изазвала немире широм земље прошле године.

Француски председник се такође обрушио на левицу, рекавши да левичарска Непокорена Француска има "немогуће погледе на Украјину и Блиски исток" који нису у складу са умеренијим крилом левице.

"Све социјалдемократе, зелени треба да се запитају да ли желе савез са људима против којих су се борили", рекао је он, мислећи на поделе у левици око израелског рата против Хамаса.

Макрон је, наводи "Политико", такође преузео одговорност за пораз у недељу увече. "Да сам све урадио савршено… не бих био овде пред вама", рекао је.

Иако се Француска протеклих година суочила са вишеструким кризама, укључујући побуну "Жутих прслука" и реформу државних пензија, Макрон је део одговорности пребацио на растући осећај несигурности широм Европе, на медијски естаблишмент и имиграцију.