Свет

СЗО упозорава: Дуван, алкохол, прерађена храна и фосилна горива убијају 2,7 милиона људи у Европи

У извештају Светске здравствене организације се позивају владе да наметну строгу регулацију производа штетних по здравље
СЗО упозорава: Дуван, алкохол, прерађена храна и фосилна горива убијају 2,7 милиона људи у ЕвропиGetty © Krit of Studio OMG

Дуван, алкохол, ултра-прерађена храна (УПФ) и фосилна горива убијају 2,7 милиона људи годишње у Европи, према подацима Светске здравствене организације (СЗО), која је позвала владе да наметну строгу регулацију производа који штете здрављу.

У извештају, СЗО наводи да моћне индустрије користе "обмањујући" маркетинг и утичу на напоре влада да спрече болести убице као што су рак, болести срца и дијабетес, наводи "Гардијан".

СЗО наводи да су дуван, фосилна горива, УПФ и алкохол одговорни за више од 7.400 смртних случајева сваког дана у 53 европске државе. Све у свему, четири индустрије узрокују око 2,7 милиона смртних случајева годишње у Европи, око четвртине (24,5 одсто) свих смртних случајева.

СЗО наводи да "велика индустрија" ових производа користи отворене и прикривене методе да повећа свој профит одлагањем и избацивањем политика за побољшање здравља становништва.

Др Ханс Хенри Клуге, регионални директор СЗО за Европу, рекао је да "тактике индустрије укључују експлоатацију људи из рањивих група кроз циљане маркетиншке стратегије, обмањивање потрошача и лажне тврдње о предностима њихових производа или њиховим еколошким акредитивима".

Тактике које примењују "главне комерцијалне индустрије" поткопавају мере за смањење пушења, алкохолизма и гојазности, који су највећи узроци болести које се могу избећи.

Бројке прате истраживање из 2023. које је показало да су алкохол, дуван, прерађена храна и пића и фосилна горива узроковали 19 милиона смртних случајева годишње на глобалном нивоу, или 34 одсто свих смртних случајева.

Анализа СЗО показује да европске земље нису на путу да испуне циљеве одрживог развоја УН, а то су заустављање пораста гојазности или смањење пушења међу особама старијим од 15 година за 30 одсто. Европљани исто тако конзумирају алкохол више него било који други регион у свету.

image