Свет

Бела кућа: САД и Украјина ће потписати безбедносни споразум

Како је објаснио помоћник америчког председника за националну безбедност, споразум се тиче подршке коју Кијев већ добија и у њему се не помиње употреба америчких снага у Украјини
Бела кућа: САД и Украјина ће потписати безбедносни споразум© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Кијев и Вашингтон ће сутра потписати безбедносни споразум, рекао је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан у председничком авиону на путу за Италију.

"Са задовољством могу да саопштим да су наши преговори са Украјином завршени и да ћемо сутра, 13. јуна, потписати споразуме", рекао је Саливан.

Споразум који ће бити потписан на састанку Г7 у Италији, тиче се подршке коју Кијев већ добија, појаснио је Саливан и нагласио да нема говора о употреби америчких снага у Украјини.

Споразум такође укључује обавезу да се од Конгреса захтевају нова средства за Кијев, али нису наведени конкретни износи.

Споразум ће јасно показати да ће "наша подршка трајати дуго у будућности, посебно у одбрамбеном и безбедносном простору", рекао је саветник Беле куће, додајући да "ако Владимир Путин мисли да може да преживи коалиције које подржавају Украјину, он греши".

Према Си-Ен-Ену, безбедносни споразум ће обавезати САД да на 10 година да наставе обуку украјинских оружаних снага, прошире сарадњу у производњи наоружања и војне опреме, наставе да пружају војну помоћ и јачају размену обавештајних података.

Прошле недеље, Саливан је рекао да САД неће слати војску, саветнике нити инструкторе у Украјину. Истовремено, изјавио је да америчко оружје испоручено Кијеву мења ситуацију која се негативно развијала по Оружане снаге Украјине. Према његовим речима, украјинска војска се нашла "у дубокој рупи" због кашњења америчке помоћи.

image