Свет

НАТО од Украјине преузима управљање испоруком америчког оружја; Захарова: САД увлаче ЕУ у сукоб

Столтенберг је нагласио да чланице НАТО појачавају акције против "руских напора да дестабилизују њихове територије"
НАТО од Украјине преузима управљање испоруком америчког оружја; Захарова: САД увлаче ЕУ у сукоб© Antonio Masiello/Getty Images

НАТО ће преузети координацију испоруке оружја Украјини од САД-а, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

"Очекујем да ће министри одобрити план за НАТО да води координацију сигурносне помоћи и обуке Украјини" рекао је Столтенберг новинарима уочи дводневног састанка министара одбране НАТО-а у Бриселу.

Он је изјавио да је у питању кључни елемент америчког пакета за Украјину на вашингтонском самиту, "заједно с дугорочним финансијским обећањем".

Столтенберг је додао да чланице НАТО појачавају акције против "руских напора да дестабилизују њихове територије".

"Савезници предузимају одлучне мере, хапсе и покрећу правне поступке против непријатељских аката широм земаља НАТО, чија су обележја саботажа, акти насиља, сајбер напади и дезинформације. Акције Русије нас неће спречити да подржавамо Украјину", додао је он.

"Да ли земље Европске уније схватају да их Вашингтон под заставом НАТО-а увлачи у директан сукоб са Русијом", упитала је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Хистерично пумпање западне јавности тезом о наводној "непосредној агресији Русије на западне земље" значи само једно - Бајденовој администрацији потребно је још крвопролића на европском континенту како би спречили колапс сопствене власти и америчке економије", оценила је она.

Столтенберг забринут због "опасне руске нуклеарне реторике"

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг говорио је о напорима Алијансе да прилагоди своје способности "тренутним сигурносним претњама", узимајући у обзир, како је рекао, "најновију нуклеарну реторику и вежбе Русије".

Пре састанка министара одбране НАТО-а, на којем ће бити речи и о нуклеарним плановима Алијансе, изјавио је да је нуклеарно оружје НАТО-а "последње обезбеђење сигурности" и средство за очување мира.

Како наводи Ројтерс, иако је познато да САД располажу нуклеарним бомбама на неколико локација у Европи, НАТО ретко јавно говори о том оружју.

Расправљајући о ономе што је назвао "трајном адаптацијом" нуклеарног арсенала НАТО, Столтенберг је рекао да је Холандија у јуну прогласила прве авионе Ф-35 спремним да носе нуклеарно оружје и рекао да САД модернизују своје нуклеарно оружје у Европи.

Осврнуо се и на, како је рекао, "повећану руску активност" у вези са њеним нуклеарним способностима.

"Оно што смо видели током последњих година и месеци је опасна нуклеарна реторика са руске стране... Такође видимо и неке вежбе, нуклеарне вежбе са руске стране", рекао је иако је председник Русије Владимир Путин рекао да је употреба нуклеарног оружја могућа у одређеним случајевима, али да "нема такве потребе".

image