Свет

"Политико" о састанку Г7: Последња вечера и Ђорђа Мелони

Ово је вероватно најслабији скуп лидера седам најразвијенијих економија света, будући да се готово сви за столом самита суочавају са слабим политичким рејтингом, неизвесним предизборним кампањама и мноштвом проблема код куће
"Политико" о састанку Г7: Последња вечера и Ђорђа Мелони© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Самит Г7 у јужном италијанском приморском летовалишту Борго Егнација представља вероватно најслабији скуп лидера који је група окупљала годинама, пише "Политико". Већина присутних је ометена изборима или домаћим кризама, разочарана после година проведених на функцији или се очајнички држе за власт.

Француски председник Емануел Макрон и британски премијер Риши Сунак боре се у ванредним изборним кампањама на које су позвали у последњим напорима да преокрену своју политичку срећу.

Немачког канцелара Олафа Шолца понизили су на изборима за Европски парламент прошлог викенда десничарски националисти, а ускоро би и сам могао да буде свргнут с власти. Џастин Трудо, који је девет година премијер Канаде, отворено је говорио о напуштању свог "лудог" посла.

Јапански премијер Фумио Кишида има најнижи лични рејтинг уочи избора крајем године. 

А ту је и Џо Бајден.

Син 81-годишњег председника Сједињених Америчких Држава, Хантер, проглашен је кривим за нелегално поседовање оружја у уторак, једва две недеље пре прве кључне дебате његовог оца са Доналдом Трампом у председничкој кампањи коју је демократа у озбиљној опасности да изгуби.

С друге стране, по оцени "Политика", италијанска премијерка Ђорђа Мелони не престаје да побеђује. Две године након што је дошла на власт као лидер крајње десничарске партије Браћа Италије, обожаватељка Толкина из римског радничког насеља побољшала је изборни резултат своје странке на европским изборима у недељу. Она је сада спремна да игра кључну улогу у обликовању будућег правца политике ЕУ у Бриселу.

Али Мелонијева не води суперсилу. На међународној сцени Италија, девета по величини економија, може да уради само толико.

Месецима, под италијанском управом, званичници у Европи и САД покушавају да изједначе своје разлике како би објавили план Г7 да се руска средства замрзнута у западним банкама искористе за обезбеђивање огромног кредита Украјини.

Али уочи самита још увек нема назнака договора. Уместо тога, европски званичници изражавају опипљив гнев због предлога САД за поделу терета финансирања као неразумно једностраног и потенцијално огромне одговорности за ЕУ.

Ако се предлог зајма не може потписати у Пуљи, ризикује се да се преговори одвуку дубоко у лето и опасно близу америчких избора у новембру. Мало европских званичника је уверено да ће се, ако Трамп победи, показати као поуздан савезник у украјинском рату против Русије. И без обзира на исход, председничка кампања која достиже врхунац неће бити повољан тренутак за склапање мултилатералних споразума са Америком.

То, међутим, не чини договор Г7 вероватнијим. Сви званичници за столом самита имају разлога да буду заокупљени домаћим бригама, ништа мање него француски председник, уплетен у ванредну изборну кампању коју је сам смислио.

У Канади, Трудо је некада тежио да буде "директор" Г7. Упркос преокретима широм света, Трудоова канцеларија и даље верује да Г7 функционише "изузетно ефикасно", али са следећим изборима у Канади на хоризонту, сунце би могло да зађе и за Трудоа. Очекује се да ће изгубити од свог главног изазивача, ватреног лидера конзервативаца Пјера Полијевра.

У Великој Британији, Сунак се суочава са историјским поразом своје Конзервативне странке након 14 бурних година на власти. Бајден такође иде у Италију усред предстојећих избора и неповољних анкета. 

Ипак, чак и ако светски званичници не могу да направе искорак у финансирању Украјине, самит представља прилику барем за њиховог домаћина.

Према речима италијанских званичника, који су говорили под условом анонимности, Мелонијева ће искористити самит да унапреди интересе Италије. Она је такође спремна да се укључи у разговоре са лидерима ЕУ о томе ко би требало да се нађе на највишим местима у блоку, укључујући потенцијално поновно именовање Урсуле фон дер Лајен за председницу Европске комисије.

image