Свет

Партија Петера Мађара највеће изненађење избора у Мађарској

Ако партија Тиса буде у стању да одржи динамику успона и понуди одрживу алтернативу Фидеса, то би могло да представља још озбиљнију претњу за владајућу странку
Партија Петера Мађара највеће изненађење избора у Мађарској© Tanjug/Robert Hegedus/MTI via AP

Локални и избори за Европски парламент одржани прошле недеље, бацили су светло на значајне промене до којих је дошло на мађарској политичкој сцени. Победник изборне утакмице је свакако Фидес, странка премијера Виктора Орбана, али је новооснована странка Тиса, опозиционара Петера Мађара, на велика врата ушла у политичку арену, редефинишући однос снага у земљи.

На изборима за Европски парламент Фидес је освојио 11 мандата, односно 44,2 одсто гласова, што је за 7,5 одсто мање него у односу на изборе за ЕП 2019. године. С друге стране, недавно формирана партија Тиса, предвођена Мађаром, представља највеће изненађење, освојивши 29,63 одсто бирача и седам места у парламенту, а имаће и значајан утицај у будимпештанској градској скупштини.

На основу добијеног броја гласова, ова странка с правом може да тврди да је друга по снази на мађарској политичкој сцени и то након мање од три месеца свог постојања, пише "Политика".

Највећа неизвесност владала је у Будимпешти, за чијег су се градоначелника у последњој фази избора надметали садашњи градски челник Гергељ Карачоњ, кандидат опозиционе коалиционе ДК-МСП-Дијалог-Моментум И Давид Витези из либерално-зеленог ЛМП-а. Упркос томе што је током већег дела изборне вечери водио Витези, победио је Карачоњ, са разликом од само 324 гласа. Пошто је број неважећих листића био релативно висок, Витези је затражио  поновно бројање, иако се, према мађарском закону, то може дозволити само уколико нека од страна пријави конкретан прекршај у изборном поступку.

Још једна неизвесност у вези са Будимпештом могла би да произађе из састава градске скупштине, јер ће, на основу измене закона на којој је инсистирао Фидес, посланичко тело бити организовано на другачији начин него до сада. Тренутно је енигма какву коалицију може да направи градоначелник, с обзиром на то да ниједна политичка снага нема довољну већину да самостално управља градом. Да би се добила већина, мораће да се удружи 17 посланика, што захтева много тактичког маневрисања.

Ситуација компликује чињеница да водећи опозиционар Петер Мађар (Тиса), који се на политичкој сцени појавио недавно, не жели да формално сарађује ни са једном политичком опцијом. Међутим, за градоначелника Карачоња, који вероватно неће ући у коалицију с Фидесом, десет посланика Тисе би били логични и непожељни савезници. У случају Витезија, сарадња са Фидесом могла би да буде замислива имајући у виду да је владајућа странка у последњем кругу градских избора позвала своје симпатизере да гласају за њега, али за коалицију Фидес–КДНП формално партнерство с неком опозиционом странком вероватно не долази у обзир.

Досад највећу опозициону партију, Демократска коалиција (ДК), Тиса је потиснула на маргине политичке сцене, а уочљиво је привукла и велики део разочараних присталица Фидеса. 

Дугорочно, све ово би могло да утиче на парламентарне изборе 2026. године. Ако партија Тиса буде у стању да одржи динамику успона и понуди одрживу алтернативу Фидеса, то би могло да представља још озбиљнију претњу за владајућу странку. Јер, Тиса је за врло кратко време и с минималном организационом позадином изградила странку која подржава готово 30 мађарских бирача.

image