Свет

ЕУ казнила Мађарску са 200 милионa евра због миграната: Орбан оштро реаговао

200 милиона евра, као и милион евра дневно износ је казне због неспровођења промена у својој политици поступања према мигрантима и тражиоцима азила, саопштио је Европски суд правде
ЕУ казнила Мађарску са 200 милионa евра због миграната: Орбан оштро реаговао© Tanjug/AP Photos/Petros Giannakouris

Мађарска ће морати да плати казну у износу од 200 милиона евра због неспровођења промена у својој политици поступања према мигрантима и тражиоцима азила, саопштио је данас највиши суд ЕУ, Европски суд правде.

Суд правде ЕУ у Луксембургу осудио је Мађарску на новчану казну од 200 милиона евра, као и на исплате од милион евра дневно, због одбијања да се придржава претходних судских одлука везаних за кршење европских правила о пријему потражиоца азила да остану у Мађарској до коначне одлуке о њиховој жалби, као и због протеривања држављана трећих земаља који илегално бораве.

"Тај пропуст, који се састоји у намерном избегавању примене заједничке политике ЕУ у целини, чин је без преседана и представља изузетно озбиљно кршење закона ЕУ", наводи се у данашњој судској пресуди.

Мађарска влада је раније тврдила да је пресуда из 2020. године спорна јер је већ затворила тзв. транзитне зоне и пооштрила правила која забрањују будућа подношења захтева за азил.

Према садашњем мађарском законодавству, мигранти могу само да поднесу захтеве за азил ван граница Мађарске у њеним амбасадама у суседној Србији или Украјини.

Орбан је рекао 2021. да ће Мађарска одржавати постојећи режим према азилантима и после пресуде суда ЕУ из 2020. године.

Европска комисија (ЕК) поднела је другу пријаву против Мађарске суду ЕУ почетком 2022. године, наводећи да Мађарска није предузела све неопходне мере да би поступила у складу са пресудом из 2020. године, наводи се у саопштењу за јавност.

Орбан: Мигранти важнији од сопствених грађана

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је данашња одлука Европског суда правде да казни Мађарску у износу од 200 милиона евра и додатних милион евра дневно због политике миграција нечувена и неприхватљива.

Орбан наводи да је Мађарска кажњена због, како је навео, одбране граница ЕУ.

"Изгледа да су илегални мигранти важнији бриселским бирократама од европских грађана", навео је Орбан на налогу на Иксу.

Европски суд правде је такође указао да све државе чланице морају да се придржавају судских одлука и отклоне ова кршења, у супротном могу бити изречене финансијске санкције.

image