Свет

Рекордан број Немаца незадовољан владом Олафа Шолца

Више од две трећине испитаника у анкети коју је објавила државна телевизија ЗДФ не одобрава учинак Шолцове "семафор" коалиције
Рекордан број Немаца незадовољан владом Олафа ШолцаGetty © Pier Marco Tacca

Незадовољство немачких бирача владајућом коалицијом достигло је рекордно висок ниво, показала је анкета коју је данас објавила државна телевизија ЗДФ, након што су све коалиционе странке оствариле слабе резултате на европским изборима.

Међу 1.334 учесника у анкети одржаној 10. и 12. јуна, 71 одсто је изјавило како је незадовољно радом владе, у односу на 66 одсто у мају, преноси Ројтерс.

Око 51 одсто се изјаснило да је "за" превремене изборе, док 66 одсто и даље верује да ће коалиција трајати до краја мандата следеће године.

Све три партије у немачкој владајућој коалицији канцелара Олафа Шолца претрпеле су губитке на изборима у ЕУ, док је десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) остварила солидан успех.

Коалиција Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) освојила је 29 мандата у ЕП са 30 одсто гласова, док је АфД освојила 15 мандата са 15,9 одсто гласова, пише на сајту ЕП.

Социјалдемократска партија Немачке (СДП) освојила је 15 мандата са 13,9 одсто гласова, док је еколошка странка Савез 90/Зелени освојила 12 места са 11,9 одсто гласова.

image