Свет

Амерички званичник: Две трећине НАТО чланица испуниће циљ о издвајању два одсто БДП-а

Уколико се нова цифра упореди са оном из 2014. године, када су само три државе испуниле тај циљ, "то је прилично импресиван напредак", сматра неименовани званичник
Амерички званичник: Две трећине НАТО чланица испуниће циљ о издвајању два одсто БДП-а© Tanjug/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Најмање две трећине од 32 државе чланице НАТО-а вероватно ће ове године испунити циљ о издвајању два одсто бруто домаћег производа за војну потрошњу, изјавио је данас високо позиционирани амерички званичник надлежан за питања одбране.

"Мислим да ћемо моћи да кажемо да је најмање две трећине Алијансе, можда чак и више од две трећине, на путу да испуни циљ од два одсто инвестиционог буџета у 2024. години", навео је неименовани званичник на маргинама самита НАТО-а у Бриселу, а преноси Ројтерс.

Он је оценио да уколико се та цифра упореди са оном из 2014. године, када су само три државе испуниле тај циљ, "то је прилично импресиван напредак".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг раније данас је рекао да ће се министри одбране НАТО-а током састанка у Бриселу усредсредити на "руску кампању непријатељских активности против НАТО савезника".

image