Свет

Ескалација? Каква ескалација? Употреба Ф-16 на руској територији прихватљива за шефа НАТО-а

Слање авиона Кијеву не значи да је Алијанса директно укључена у сукоб, објашњава Јенс Столтенберг
Ескалација? Каква ескалација? Употреба Ф-16 на руској територији прихватљива за шефа НАТО-а© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Украјински напади на циљеве у Русији уз помоћ авиона Ф-16 које је донирао Запад не представљају ескалацију сукоба, нити директно увлачење чланица НАТО, тврди генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг.

Вашингтон је наводно дао Кијеву зелено светло да користи америчко оружје на руској територији, а сличан став имају и неке друге западне земље.

Украјина има право да се брани, а то укључује "гађање легитимних војних циљева" на територији Русије, изјавио је Столтенберг уочи скупа министара одбране НАТО-а у Бриселу. "Самоодбрана није ескалација", додао је он.

"И ми имамо право да помогнемо Украјини. Радећи то, НАТО савезници не постају страна у сукобу", тврди Столтенберг.

Руски председник Владимир Путин упозорио је да ће на сваки напад западним оружјем на руске циљеве бити узвраћено и додао да би Москва могла да испоручује оружје дугог домета из сопственог арсенала трећим странама, које би их онда користиле против западних војних средстава.

Путин је упозорио да би таква ескалација "танте за кукурику" могла да доведе до велике катастрофе за све укључене стране.

Андреј Картаполов, председник комитета руске Државне думе за одбрану, рекао је прошле недеље да ће Москва сматрати све базе које Кијев користи за летове донираних Ф-16 као легитимне војне мете, без обзира у којој се земљи налазе.

image