САД и Украјина потписали десетогодишњи безбедносни споразум

Споразум не предвиђа никакве обавезе Вашингтона за укључивање својих снага у циљу заштите Украјине, као ни о питању финансија

Амерички председник Џозеф Бајден и Владимир Зеленски потписали су десетогодишњи безбедносни споразум између САД и Украјине, који, како наводи Бела кућа, треба да представља "мост ка чланству Украјине у НАТО-у", преноси Ројтерс.

Споразум који је потписан у Италији где се одржава самит Г7, не предвиђа никакве обавезе Вашингтона за укључивање својих снага у циљу заштите Украјине, као ни о питању финансија.

Бајден је након потписивања потврдио да америчко-украјински споразум о безбедности не укључује слање америчких трупа у Украјину, и додао да споразум има за циљ да дугорочно ојача војни потенцијал Кијева слањем оружане помоћи и муниције.

Према споразуму, САД поново потврђују подршку украјинској одбрани суверенитета и територијалног интегритета, у тренутку поновног притиска Русије на источном фронту Украјине, преноси Ројтерс.

У документу је наведено да Америка у наредних 10 година намерава да обезбеди дугорочну материјалну, саветодавну, обавештајну, безбедносну, одбрамбено-индустријску, институционалну, обуку, и другу подршку за развој украјинских безбедносних и одбрамбених снага.

"Да би се осигурала безбедност Украјине, обе стране признају да је Украјини потребна значајна војна сила, снажни капацитети и стална улагања у њену одбрамбену индустријску базу која су у складу са стандардима Северноатлантског савеза", наводи се у тексту.

Америка је 16. земља која је потписала такав споразум са Кијевом.