Свет

Обука украјинских пилота за коришћење америчких Ф-16 не иде како треба

Обучава се мали број украјинских војника који притом не владају енглеским језиком на потребном нивоу и нема тимова техничара који су неопходни за правилно одржавање борбених авиона, пише "Дифенс њуз"
Обука украјинских пилота за коришћење америчких Ф-16 не иде како треба© Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru, File

Обука украјинских пилота за управљање америчким авионима Ф-16 не иде добро, мали је број украјинских војника који пролазе обуку и недостаје техничког особља, преноси "Дифенс њуз", позивајући се на америчке званичнике.

"Систем обуке за Ф-16 је прилично оскудан", рекао је виши званичник америчког Министарства одбране.

Притом, како се даље наводи, само мали број украјинских пилота је погодан за обуку за управљање Ф-16. "За припрему је потребно познавање озбиљног стручног енглеског. Поред тога, за правилно одржавање борбених авиона су неопходни тимови техничара", преноси амерички портал.

Тренутно је "десетак" пилота на обуци, рекао је други анонимни извор и појаснио: "То је премали број, а притом су то само пилоти."

Међутим, како је рекао саговорник, не треба журити са испоруком америчких авиона Кијеву, већ треба сачекати тренутак када би то било корисно.

Америка је пре отприлике годину дана подржала идеју да европске земље пребаце борбене авионе Ф-16 Кијеву, а прве би то требало да ураде Холандија и Данска. Тада је и почела обука украјинских пилота.

Амстердам планира да испоручи америчке авионе већ ове године, док Брисел намерава да их испоручи до 2028. године.

Москва је више пута упозоравала западне државе да испоруке наоружања Украјини ни у ком случају неће променити ситуацију на фронту, већ ће само додатно да продуже сукоб. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је поручио да ће Русија на испоруку америчких авиона Ф-16 да гледа као намерни сигнал НАТО-а "у нуклеарној сфери". 

image