Свет

Столтенберг: Украјина има право да нападне војне мете у Русији, самоодбрана није ескалација

Генерални секретар НАТО-а је признао да је за Украјинце све теже да се боре против руске војске
Столтенберг: Украјина има право да нападне војне мете у Русији, самоодбрана није ескалација© Tanjug/Bernd Wuestneck/dpa via AP

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да Украјина има право да нападне војне циљеве унутар Русије како би се бранила од напада.

"Украјина има право да нападне војне циљеве на руској територији као део права на самоодбрану, а ми имамо право да их подржимо у одбрани. Самоодбрана није ескалација", рекао је Столтенберг одговарајући на питање "Гласа Америке" у Бриселу у седишту НАТО-а, где је Алијанса са партнерима одржала 23. састанак Контакт групе за одбрану Украјине.

Столтенберг је поздравио одлуку савезника и партнера да смање ограничења на употребу оружја против легитимних војних циљева унутар Русије.

"Граница и линија фронта су мање-више исте, и наравно, ако су руске снаге, артиљерија, ракетне батерије безбедне чим се нађу на руској страни границе, постаје изузетно тешко за Украјинце да се бране", рекао је он, преноси Глас Америке.

Сједињене Америчке Државе су недавно одобриле Украјини да напада копнене циљеве унутар Русије, посебно у области Харкова.

image