Свет

Нови план Шарла Мишела да саботира реизбор Фон дер Лајенове: Дајте премијеру Грчке њен посао

Мицотакис је пак у више наврата искључивао да је заинтересован за било који посао у Бриселу
Нови план Шарла Мишела да саботира реизбор Фон дер Лајенове: Дајте премијеру Грчке њен посао© Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images

Трагом информација да шеф Европског савета Шарл Мишел настоји да спречи реизбор Урсуле фон дер Лајен на позицији председнице Европске комисије, "Политико" наводи да је Мишел сада смислио да је на челу ЕК замени премијер Грчке Киријакос Мицотакис.

На основу анонимних извора, бриселски портал пише да Мишел на све начине покушава да спречи останак Фон дер Лајенове, те да је и за свог потенцијалног наследника издвојио премијерку Данске Мете Фредериксен уместо бившег председника Владе Португалије Антонија Косте, који се веома допада шефици ЕК.

Мишелова портпаролка Екатерина Кејсинг је пак демантовала написе – вести је назвала лажним и додала да ниједно име досад није "искочило".

У данима након избора за Европски парламент постигнут је консензус између 27 шефова држава и влада ЕУ да Фон дер Лајенова добије други мандат и да Коста буде нови председник Европског савета. 

"Политико" инсистира да упркос договору, Мишел наставља да нуди посао Фон дер Лајенове и да је разговарао с Мицотакисом, који је при томе више пута рекао да није заинтересован за положај у Бриселу.

Према речима Аристотелије Пелони, директорке за међународне стратешке комуникације грчког премијера, Мицотакис је "у више наврата искључивао да је заинтересован за било који посао у Бриселу. Рекао је то јасно и гласно. Он 100 посто подржава Урсулу фон дер Лајен за председницу комисије, као што је то чинио од самог почетка".

Урсула фон дер Лајен (65) предводи Европску комисију од 2019. године. Она је прва жена на овој функцији. Пре тога је обављала функцију министра за породична питања и министра одбране Немачке.

image