Свет

Орбан поручио Ле Пеновој и Мелонијевој: Удружите се већ једном

Ово смо раније сањали, а онда смо се пробудили и испоставило се да две даме не могу да се договоре, пожалио се мађарски премијер
Орбан поручио Ле Пеновој и Мелонијевој: Удружите се већ једномGetty © SOPA Images / Contributor

Мађарски премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

Такав савез, ако му се придруже и други десничарски посланици у Европском парламенту, "била би највећа парламентарна фракција у Европи", рекао је Орбан у интервјуу за радио "Кошут".

"Ово смо раније сањали, а онда смо се пробудили и испоставило се да две даме не могу да се договоре", додао је он.

Орбанови коментари уследили су након што је лидерка француске крајње деснице Марин ле Пен прошлог месеца позвала премијерку Италије Ђорђу Мелони да се удруже.

"Ово је тренутак да се ујединимо, било би заиста корисно... Мислим да не треба да дозволимо да нам оваква прилика промакне", рекла је Ле Пенова за италијански лист "Коријере дела сера".

Странка Ђорђе Мелони Браћа Италије, део је групе европских конзервативаца и реформиста у Европском парламенту, док је Национално окупљање Марин Ле Пен део групе Идентитет и демократија. Обе странке су овог месеца забележиле велике победе на европским изборима, постигавши најбоље резултате у својој историји.

Ако би удружили снаге, били би друга највећа групација у Европском парламенту, иза групе десног центра Европске народне партије (ЕПП).

Мелонијева, пише "Политико", није децидно одбацила могућност савеза са ЕПП и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

image