Свет

РТ Балкан анализа: Шта (не) садржи безбедносни споразум САД и Украјине?

Ова "најобичнија пи-ар показна вежба" могла би да буде опасна по Вашингтон пошто озваничава умешаност САД у руско-украјински сукоб
РТ Балкан анализа: Шта (не) садржи безбедносни споразум САД и Украјине?www.globallookpress.com © Ettore Ferrari/Keystone Press Agency

На први поглед, десетогодишњи безбедносни споразум који су потписали Владимир Зеленски и Џозеф Бајден на маргинама самита лидера Групе 7 (Г7) у Италији изгледа као "најобичнија пи-ар показна вежба", како га описује новинар Небојша Малић, он би могао имати веома озбиљне последице по Вашингтон — али можда не на начин на који то америчко руководство очекује.

Споразум тешко да ће променити ситуацију на бојном пољу пошто се САД нигде не обавезују да војно интервенишу у случају напада на Украјину, нити се чак наводи да ће стране радити на украјинском путу у НАТО, већ тек на промовисању "вредности" Алијансе и интероперабилности украјинских снага са НАТО-овим. 

Вашингтон истиче да "намерава да подржи украјинске војне снаге, развој и трансформацију њених војних способности кроз пун спектар борбених функција, укључујући набавку оружја, опреме, обуке и (пружање) друге врсте помоћи, у координацији са партнерима" —укратко, све оно што је до сада радио, истиче Малић. А то, како додаје, "није много".

"Намера је очигледно била да се овим политика Вашингтона према Кијеву заштити од повратка (бившег председника САД Доналда) Трампа у Белу кућу. Проблем је што правоснажне међународне споразуме у САД мора да ратификује Сенат, а Бајден то изгледа не намерава да уради, иако може да рачуна на довољно проукрајински настројених Републиканаца да му ово прође. Питање је зашто", наводи Малић.

Главна разлика је то што је овим документом подршка Вашингтона Кијеву озваничена, а самим тим и умешаност САД у руско-украјински сукоб.

"Русија би могла да упре у део текста где пише да се САД обавезују да 'помогну Украјини да победи у данашњем рату' као доказ и признање директне умешаности Вашингтона у сукоб. А управо то су се САД трудиле свим силама да избегну све време, да би целу стратегију изгледа напустиле само како би се поправио Бајденов рејтинг пред председничке изборе у новембру", истиче Малић.

Украјина је од 2023. године склопила сличне споразуме и са Великом Британијом, Француском, и Немачком. Укупан број потписаних споразума је 17, док Зеленски тврди да је "још десет у припреми".

Уговори немају снагу члана 5 Повеље НАТО-а која предвиђа заједнички одговор у случају напада на једну чланицу, а осмишљени су тако да служе као мање ризична замена за чланство Кијева у Алијанси.

image