Боцан-Харченко: Фарисејство је евидентно у Хиловој изјави о "дефакто" признању

Ако дође до "дефакто признања", које подразумева и чланство Приштине у УН, да ли постоји икаква друга опција за косовско решење осим "де јуре" признања покрајине, питао је руски амбасадор

Тиме што је Кристофер Хил "почео да јавно дефинише критеријуме" на основу којих би могле напредовати европске интеграције Србије је амерички амбасадор заправо само потврдио да се праве перспективе појединих кандидата за улазак у ЕУ данас се одређују не у Европи, већ преко океана, поручио је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Амбасадор САД Кристофер Хил рекао је јуче да мисли да се од Србије неће тражити де јуре признање такозваног Косова за улазак у Европску унију, већ да су неопходни нормални односи Београда и Приштине, као што Брисел и каже да тражи. 

Боцан-Харченко је истакао да оно што је Хил рекао "није све".

"Као и у многим другим случајевима, оно што је амерички дипломата рекао јесте само неспретан покушај да се прикрију праве непријатељске намере 'колективног Запада' према Србији и Србима, које су се јасно манифестовале, на пример, у гурању у мају ове године цинично-антисрпске резолуције Генералне скупштине УН о Сребреници, против које је гласала Русија и од које се у разним облицима дистанцирала већина држава чланица УН", истакао је амбасадор Руске Федерације у саопштењу.

Како наводи, очигледно је да Приштина, уз пуно потпомагање од својих спољних покровитеља, не жели да чује за испуњење било којих раније преузетих обавеза без гаранција "признања" своје самопроглашене "независности" од стране Београда.

"Покушавају да натерају Србију да се помири са губитком дела своје територије – Аутономне покрајине Косово и Метохија – и протеривањем српског становништва одатле. Такву самовољу правдају озлоглашеним 'поретком заснованим на правилима'", поручио је Боцан-Харченко.

Он је напоменуо да се управо тај "ултимативан и дестабилизујући" захтев лако чита између редова у лицемерним изјавама о нормализацији између Београда и Приштине, истакавши да такав "незаконит" приступ нема никакве везе с изградњом мира и безбедности на Балкану.

"Реторичко питање: ако дође до 'дефакто признања', које подразумева и чланство Приштине у УН, да ли постоји икаква друга опција за косовско решење осим 'де јуре' признања покрајине? Фарисејство је евидентно", закључио је Боцан-Харченко.