Вилдерс одустао од плана да политичара рођеног у Израелу постави за министра за имиграцију

Тајна служба је 2010. означила Маркусовера због контаката са неименованом страном обавештајном службом

Холандски медији помно су прочешљали биографију Гидија Маркусовера, посланика рођеног у Израелу, кога је десничарска владајућа Партија слободе ове недеље номиновала за министра за имиграцију.

Истрага је била очекивана када је у питању Маркусовер, контроверзни, произраелски и антимигрантски политичар чији су ставови анатема за многе у Холандији, објашњава "Тајмс оф Израел".

У међувремену, тајна служба АИВД вршила је сопствену процену Маркусовера, кога је већ једном означила 2010. због контакта са неименованом страном обавештајном службом. У четвртак увече, АИВД је поделио своју поверљиву безбедносну проверу Маркусовера са оснивачем Партије за слободу Гертом Вилдерсом, који је потом одбацио Маркусовера у корист другог посланика.

Маркусовер ће вероватно остати у холандском парламенту, где је од 2017. али његова дисквалификација због наговештаја да представља "дугу руку Бенјамина Нетанјахуа" може политички да га осакати и одрази се и на друге произраелске политичаре који се суочавају са оптужбама за двоструку лојалност.