Свет

Лидери Г7 обавезали се да ће наставити да пружају војну и финансијску помоћ Украјини

Лидери земаља Г7 изразиле су у завршном саопштењу забринутост због онога што су назвале подршком Кине Русији
Лидери Г7 обавезали се да ће наставити да пружају војну и финансијску помоћ Украјини© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Лидери земаља Г7 обавезали су се да ће наставити да пружају војну, финансијску и хуманитарну помоћ Украјини, наводи се у завршном саопштењу са самита седам најразвијенијих земаља у Италији које је објављено данас.

"Потврђујемо своју сталну подршку Украјини, онолико дуго колико буде потребно. Заједно са међународним партнерима, посвећени смо наставку пружања војне, финансијске, хуманитарне и подршке Украјини за обнову након завршетка рата", наводи се у саопштењу које је објављено на сајту италијанског председништва Г7.

Г7 је поздравио одржавање "мировне" конференције о Украјини у Швајцарској од 15. до 16. јуна и обећао да ће радити на обезбеђивању максималне међународне подршке такозваној "формули мира" Владимира Зеленског.

Лидери земаља Г7 изразиле су у завршном саопштењу забринутост због онога што су назвале подршком Кине Русији и позвале су Пекинг да изврши притисак на Москву да обустави специјалну војну операцију у Украјини.

Молбе за Кину, претње за Иран, "притисак" за Русију

Лидери Г7 позвали су Кину да подржи "свеобухватан, праведан и трајни мир" у Украјини заснован на поштовању територијалног интегритета и принципа Повеље Уједињених нација, укључујући директан дијалог са Украјином.

Лидери Г7 тврде да стална подршка Кине руској одбрамбеној индустријској бази омогућава Русији да настави специјалну војну операцију и позвали су Пекинг да престане да врши трансфер материјала двоструке намене, укључујући компоненте за оружје и опрему.

Г7 је такође запретио Ирану увођењем санкција због војне помоћи Русији и упозорио Техеран да не преноси балистичке ракете и сродне технологије Москви јер би то, како се наводи, довело до значајне ескалације и директне претње европској безбедности.

Земље Г7 се обавезују да ће наставити да "извршавају значајан притисак" на приходе Русије од енергетских ресурса и друге робе, што ће укључивати побољшање ефикасности политике контроле цена нафте.

Лидери земаља Г7 позвали су Русију да плати 486 милијарди долара за штету коју је нанела Украјини током специјалне војне операције, а штету је проценила Светска банка.

Земље Г7 изјасниле су се да је неприхватљива употреба нуклеарног оружја у сукобу у Украјини.

"Свака употреба нуклеарног оружја од стране Русије у контексту агресије на Украјину била би неприхватљива", наводи се у документу.

Земље Г7 такође су осудиле распоређивање руског нуклеарног оружја у Белорусији и истакле да остају посвећене спречавању ширења и употребе оружја за масовно уништење.

Земље Г7 нагласиле су потребу да Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних проба ступи на снагу.

У документу се такође позива Русија да се придржава мораторијума на нуклеарне пробе.

"Наглашавамо да ће свака употреба хемијског, биолошког или нуклеарног оружја од стране Русије имати озбиљне последице", наводи се у документу.

Пооштрење горње границе цене руске нафте

Лидери земаља Групе 7 обавезали су се да пооштре примену горње границе цена руске нафте, како би спречили Москву да продаје енергенте и остварује велике приходе.

"Наставићемо да вршимо снажан притисак на руске приходе од енергената и других производа", наводи се у саопштењу након самита седам индустријски најразвијенијих земаља.

Група 7 забрањује западним бродовласницима, осигуравачима и посредницима да пружају услуге транспорта руске сирове нафте и нафтних деривата по цени изнад горње границе, преноси Блумберг.

Москва је успела да правно заобиђе велики део рестрикција.

Поред тога Русија се окренула пружаоцима услуга који нису са запада за испоруку својих енергената на нова тржишта као што је Индија.

image