Свет

Шолц: Лидери Г7 нису разговарали о Путиновим предлозима, сматрамо их неозбиљним

Председник Русије је јуче изјавио да Украјина, како би почели мировни преговори, мора да повуче своје трупе са целе територије нових региона Русије и да се одрекне намере да уђе у НАТО
Шолц: Лидери Г7 нису разговарали о Путиновим предлозима, сматрамо их неозбиљним© Photo by Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Лидери Г7 на самиту у Италији нису разговарали о предлозима руског председника Владимира Путина за мир у Украјини јер сви знају да су ти предлози неозбиљни, изјавио је данас немачки канцелар Олаф Шолц.

Он је у Италији, непосредно пре одласка у Швајцарску, где данас почиње конференција о Украјини, рекао да су предлози председника Русије имали за циљ само да одврате пажњу од конференције, преноси Ројтерс.

"Сви знају да овај предлог није био озбиљан, али је имао везе са мировном конференцијом у Швајцарској", рекао је Шолц у интервјуу за телевизију ЗДФ.

Путин је јуче изјавио да Украјина, како би почели мировни преговори, мора да повуче своје трупе са целе територије нових региона Русије и да се одрекне намере да уђе у НАТО.

У овом случају Русија ће гарантовати несметан излазак украјинских снага са територије ових региона, поручио је председник.

"Наша принципијелна позиција је следећа: Неутрални, неблоковски статус Украјине, њена денацификација и демилитаризација", навео је Путин и додао да је то било договорено још у Истанбулу 2022. године.

Такође, Украјинци морају потпуно да обезбеде права и интересе руског становништва на својој територији, да признају "реалност на терену", да се Крим, ЛНР, ДНР, Запорошка и Херсонска област признају као делови Руске Федерације, додао је Путин.

У Швајцарској данас почиње дводневни мировни самит о Украјини уз учешће 100 делегација из целог света, али не и Русије.

image