МСП Кубе: Не одобравамо улазак америчке подморнице у залив Гвантанамо

Не свиђа нам се присуство на нашој територији и транзит кроз наше воде силе која води званичну и практичну непријатељску политику према Куби, изјавио је заменик министра спољних послова Карлос Фернандес де Косио

Кубанска влада не одобрава улазак америчке јуришне подморнице "УСС Хелена" у америчку поморску базу у заливу Гвантанамо на Куби, изјавио је заменик министра спољних послова Карлос Фернандес де Косио, преноси "Кубадебате".

"Знали смо за њихово присуство јер су нас, у складу са процедурама које смо годинама пратили, САД унапред обавестиле. Али очигледно је да нам се не свиђа присуство на нашој територији и транзит кроз наше воде силе која води званичну и практичну непријатељску политику према Куби", казао је Карлос Фернандес де Косио.

Подморница америчке морнарице упловила је у залив Гвантанамо, дан након што је на Кубу стигла флота руских ратних бродова која би требало да учествује у војним вежбама на Карибима.

Америчка Јужна команда саопштила је да је подморница на нуклеарни погон, "УСС Хелена", у четвртак упловила у воде близу америчке базе на Куби, само дан након што су руска фрегата, подморница на нуклеарни погон, нафтни танкер и спасилачки брод ушли у Хавански залив после вежби у Атлантском океану.

Са друге стране, Министарство одбране Русије саопштило је да је одред бродова руске Северне флоте, укључујући фрегату "Адмирал Горшков", наоружану ракетама "циркон" и нуклеарну подморницу "Казањ" завршио вежбе примене високопрецизног оружја у Атлантском океану и упловио у луку у Хавани.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков прокоментарисао је завршетак вежби руских бродова и њихов долазак у луку Хаване, рекавши да друге земље не морају да брину о војним вежбама Русије и да је то нормална пракса.