Свет

Француски политичар: НАТО одбио Путинов мировни предлог јер жели рат

Позивам на мир и повлачење Француске из НАТО-а, поручио је Флоријан Филипо
Француски политичар: НАТО одбио Путинов мировни предлог јер жели рат© Getty Images Poland/Karol Serewis

Северноатлантска алијанса одбацила је услове мировних преговора руског председника Владимира Путина јер жели рат с Русијом, навео је лидер француске партије "Патриоте" Флоријан Филипо.

"То је једноставно лудо! НАТО је саопштио да одбацује мировни предлог који је изнело руско руководство (мировни преговори и прекид ватре ако Украјина одбије да се придружи Aлијанси). Најгоре је то што Алијанса прети и тврди да има неколико стотина хиљада војника у стању приправности. Они желе рат!", написао је Филипо на Иксу.

Он је такође позвао на мир и повлачење Француске из НАТО-а.

У изјави за РИА Новости лидер партије Патриоте Флоријан Филипот је рекао да је предлог Русије за мирно решење у Украјини био благовремен и да је добро примљен у западном друштву, уморном од сукоба.

Према његовим речима, предлози руског председника Владимира Путина су разумни.

"Ова мировна понуда је заснована на захтевима Русије, који ми се не чине претераним, укључујући и онај у вези са неуласком Украјине у НАТО", рекао је француски политичар.

Путин је дан раније, на састанку са руководством руског Министарства спољних послова, рекао да Украјина мора да повуче своје трупе са читаве територије нових региона Русије - ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области како би почели преговори.

Руски председник је напоменуо да ће сукоб престати одмах након што Кијев пристане на овај услов. Такође, према речима председника, Кијев мора званично да обавести о свом одустајању од планова за улазак у НАТО. Путин је рекао и да је Москви потребан неутралан, ванблоковски, ненуклеарни статус Украјине за мирно решење.

image