Свет

Председница Швајцарске о самиту: Припремамо терен за директне дискусије између страна у сукобу

Председница швајцарске Конфедерације прецизирала је да ће само три тачке мировног плана бити на програму самита: нуклеарна безбедност, прехрамбена сигурност и хуманитарна питања – ратни заробљеници и повратак украјинске деце из Русије
Председница Швајцарске о самиту: Припремамо терен за директне дискусије између страна у сукобуwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Швајцарска председница Виоле Амхерд поручила је данас да на мировном самиту о Украјини тој земљи очекује прве конкретне кораке ка миру, док је Влaдимир Зеленски оценио да би самит могао да буде "историјски".

"Желимо конкретне етапе, али нећемо преговарати о миру у хотелу у Биргенштоку", рекла је Амхерд на заједничкој конференцији за новинаре са Зеленским пред почетак самита и прецизирала да је прва етапа "заједничко разумевање" принципа будућег мира успостављеног Повељом УН, преноси швајцарска РТС.

Председница швајцарске Конфедерације прецизирала је да ће само три тачке мировног плана бити на програму самита: нуклеарна безбедност, прехрамбена сигурност и хуманитарна питања – ратни заробљеници и повратак украјинске деце из Русије.

"Те тачке су заједничке свим мировним предлозима које су износиле разне земље", нагласила је она на прес-конференцији у швајцарском хотелу Бургеншток где се самит одржава.

Ахмерд је рекла да самит неће резултирати мировним договором, већ ће бити "направљени први конкретни кораци у том правцу".

"Покушавамо. Припремамо терен за директне дискусије између страна у сукобу", рекла је швајцарска председница.

Дводневни мировни самит о Украјини одржава се уз учешће 100 делегација из целог света, али не и Русије. Швајцарска влада саопштила је да је 100 делегација потврдило учешће, међу којима су 92 земље и осам организација.

Русија није позвана на самит, али је швајцарска влада као домаћин самита навела да ће скуп имати за циљ да "заједнички дефинише мапу пута" како да укључи Москву и Кијев у будући мировни процес, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је Швајцарска у јануару пристала да буде домаћин самита, на захтев Владимира Зеленског, и да је покушала да придобије подршку за то међу земљама које имају боље односе са Москвом од водећих западних сила.

Ројтерс наводи да је Русија одбацила самит као губљење времена, а да је Кина саопштила да мировни преговори немају смисла ако и Русија и Украјина не учествују.

На самит у хотелу Биргеншток изнад језера Луцерн у централној Швајцарској, поред Зеленског долазе између осталог, потпредседница САД Камала Харис, председник Француске Емануел Макрон, лидер Немачке, Италије, Велике Британије, Канаде, Јапана и други.

"На самиту би требало да се разговара и о областима од широког међународног значаја, као што су потреба за нуклеарном и прехрамбеном безбедношћу, слобода пловидбе, као и хуманитарна питања као што су ратни заробљеници", рекао је швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис.

image