"Њујорк тајмс" је објавио наводни нацрт споразума Русије и Украјине из априла 2022. године

Према нацрту споразума, Украјина се као неутрална држава обавезује да неће улазити ни у какве војне савезе, а такође и да на својој територији неће стационирати стране војне базе и контингенте

Амерички лист "Њујорк тајмс" објавио је наводни нацрт споразума између Москве и Кијева од 15. априла 2022. године, који никада није потписан.

Велика Британија, Кина, Русија, САД и Француска се у документу наводе као гаранти безбедности Украјине као трајно неутралне државе, док се као потенцијални гаранти око којих није било консензуса наводе Белорусија и Турска.

Према нацрту споразума, Украјина се као неутрална држава обавезује да неће улазити ни у какве војне савезе, а такође и да на својој територији неће стационирати стране војне базе и контингенте.

"Украјина се обавезује да ће задржати своју трајну неутралност, што је прокламовано и записано у Уставу Украјине, док државе гаранти признају, поштују и гарантују статус Украјине као трајно неутралне државе, а такође се обавезују да ће обезбедити поштовање овог статуса на међународном плану", наводи се у документу.

Према нацрту, гаранције великих сила да ће подржати Украјини у случају напада на њу нису се односити на Крим и Севастопољ. Руска страна је планирала и да их прошири на одређене територије наведене у Додатку бр. 6, али његов садржај није дат у документу.

Из нацрта произилази да је Украјина одбила да разговара о међусобном укидању санкција, забрана и рестриктивних мера уведених од 2014. Ово питање није укључено у Саопштење из Истанбула од 29. марта 2022.

Такође, како се наводи у једном од чланова документа, Украјина би прихватила руски језик као званичан, те би он "функционисао на равноправној основи са украјинским језиком" у свим државним институцијама.

У чланку се наводи да Кијев мора да уклони сва ограничења употребе руског језика у року од 30 дана од потписивања споразума. Међутим, украјинска страна је наводно одбила да разговара о овом члану.

Осим тога, Кијев је одбио да размотри одредбу о забрани пропаганде и организација заснованих на идејама о супериорности људи одређеног порекла над другима, укључујући фашизам, нацизам, неонацизам и агресивни национализам.

Претпоставља се да је Украјина у року од 30 дана након потписивања уговора требало да укине све законе који су противни тој одредби.

У интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону у фебруару, председник Русије Владимир Путин је рекао да су дипломатске консултације у Истанбулу биле "скоро завршене", али је након повлачења руских трупа из Кијева украјинска страна "одбацила" све споразуме, након чега је и Владимир Зеленски забранио све преговоре са Москвом.