Протести у Паризу: Полиција користи сузавац против демонстраната

Митинг против десничарске партије Национално окупљање, за коју анкете предвиђају да ће победити на ванредним парламентарним изборима у Француској, се одржава у Паризу

У Паризу су избили нереди на митингу против десничарске партије Национално окупљање, за коју анкете предвиђају да ће победити на ванредним парламентарним изборима у Француској, а полиција је употребила сузавац, јавља дописник РИА Новости. 

На самом почетку протеста, почеле су провокације. Учесници су почели да гађају полицију камењем, а против демонстраната је употребљен сузавац. Колона демонстраната креће од Трга Републике до Трга народа. Учесници носе пропагандне постере који позивају на гласање за левицу и пале ватру. Многи држе палестинске заставе.

Како јавља дописник РИА Новости, око 15.000 људи изашло је на улице. Неки учесници разбијају аутобуске станице и рекламне излоге и запаљују канте за смеће.

Пет водећих синдиката позвало је на акцију, укључујући Генералну конфедерацију рада (ЦГТ) и Француску демократску конфедерацију рада (ЦФДТ), као и удружења СОС расизам, Лига за људска права и други.

Француски медији су јуче јавили да би на демонстрацијама широм земље могло да учествује до 350.000 људи, очекује се од 50.000 до 100.000 демонстраната. Укупно ће се у Француској одржати око 150 догађаја. Констатовано је да су могуће провокације, као и уништавање продавница и банака.

Више од 20.000 полицајаца биће распоређено у Француској да осигурају ред и закон у вези са великим протестима који се очекују широм земље против десничарске странке Национално окупљање (РН) уочи ванредних парламентарних избора.

Прошле недеље, РН је победило на изборима за Европски парламент, удвостручивши председничку коалицију и освојивши скоро 32 одсто гласова. Након тога, француски председник Емануел Макрон распустио је парламент, расписавши ванредне парламентарне изборе 30. јуна и 7. јула.