Свет

Ђорђа Мелони планира посету Кини

Италија је била једина земља чланица Г7 која се придружила кинеској иницијативи "Појас и пут", али је напустила тај пројекат крајем прошле године
Ђорђа Мелони планира посету Кини© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони изјавила је данас да планира да отпутује у званичну посету Кини у наредним недељама.

Мелони, чија земља тренутно председава Групом седам (Г7), није навела на конференцији за новинаре на крају самита Г7 у Пуљи у Италији, тачан датум своје посете Кини, пренео је Ројтерс.

Италија је била једина земља чланица Г7 која се придружила кинеској иницијативи "Појас и пут", али је напустила тај пројекат крајем прошле године.

Земље Г7 изразиле су у завршном саопштењу забринутост због "подршке Кине Русији" и позвале су Пекинг да изврши притисак на Москву да обустави специјалну војну операцију у Украјини.

Лидери Г7 позвали су Кину са самита у Пуљи да подржи "свеобухватан, праведан и трајни мир у Украјини" заснован на, како су навели, поштовању територијалног интегритета и принципа Повеље Уједињених нација, укључујући директан дијалог са Украјином.

Лидери Г7 тврде да "стална подршка Кине руској одбрамбеној индустријској бази омогућава Русији да настави специјалну војну операцију" и позвали су Кину да "престане да врши трансфер материјала двоструке намене", укључујући компоненте за оружје и опрему.

image