Свет

Турски министар спољних послова: Путинов мировни предлог представља "трачак наде"

Фидан је додао да Анкара верује у потребу за потпуним дипломатским решењем сукоба, као и да је његова земља увек спремна да прихвати нове преговоре Москве и Кијева
Турски министар спољних послова: Путинов мировни предлог представља "трачак наде"© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Нови мировни предлози за Украјину које је изнео руски председник Владимир Путин су трачак наде да би конференција у Швајцарској могла бити ефикаснија да на њој учествују руски представници, изјавио је у суботу турски министар спољних послова Хакан Фидан.

"Русија је недавно изнела нове услове. Без обзира на њихов садржај, они су за почетак важан корак и трачак наде", рекао је Фидан на отварању конференције о Украјини у Швајцарској.

Он је додао да би та конференција "била више резултатски оријентисана да су представници Русије присутни овде у сали".

Фидан је додао да Анкара верује у потребу за потпуним дипломатским решењем сукоба, као и да је његова земља увек спремна да прихвати нове преговоре Москве и Кијева.

Према његовим речима, последњи покушај турских власти да предложе алтернативу прекинутом договору о житу је био близу пристанка обе стране.

Руски председник Владимир Путин у петак је изнео нове мировне предлоге за решавање сукоба у Украјини, који укључују признавање статуса Крима, Доњецке и Лиганске Народне Републике и Херсонске и Запорошке области као региона Русије, прихватање војне неутралности од стране Украјине, њену демилитаризацију, денацификацију и укидање антируских санкција.

Украјинска страна је одбила иницијативу. Владимир Зеленски је предлог Москве назвао ултиматумом, а његов саветник Михаил Подољак сматрао је да нове руске иницијативе наводно не садрже "прави мировни предлог".

image