Свет

Други дан самита о Украјини у Швајцарској: Расправља се о три тачке мировног плана

Потпредседница САД Камала Харис изјавила је да руски председник Владимир Путин, који је у петак изнео услове за преговоре, није позвао на мировне преговоре, већ "на предају Украјине"
Други дан самита о Украјини у Швајцарској: Расправља се о три тачке мировног плана© Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

У швајцарском граду Биргенштоку наставља се мировни самит о Украјини који је почео јуче. Швајцарска председница Виоле Амхерд изјавила је да од самита очекује прве конкретне кораке ка миру, иако Русија није учесница скупа.

Она је јуче, пред почетак самита, прецизирала да ће само три тачке мировног плана бити на програму самита: нуклеарна безбедност, безбедност хране и хуманитарна питања - ратни заробљеници и повратак украјинске деце из Русије.

Владимир Зеленски рекао је на самиту да ће Украјина представити Русији конкретне мере за постизање мировног решења на другом мировном самиту.

Зеленски је рекао да "Русија није заинтересована за мир" и да би учесници самита требало заједно да одлуче како постићи мир "на истински трајан начин" и у складу са Повељом УН, преноси "Кијев индепендент".

Потпредседница САД Камала Харис изјавила је да руски председник Владимир Путин, који је у петак изнео услове за преговоре, није позвао на мировне преговоре, већ, како је навела, на предају Украјине.

Харис је рекла да ће САД наставити да раде на постизању праведног и трајног мира, заснованом на принципима Повеље Уједињених нација и вољи народа Украјине.

Председник Француске Емануел Макрон навео је да је рат у Украјини глобални проблем, додајући да су кључне теме конференције око којих је важно окупити све светске лидере "безбедност хране, нуклеарна сигурност и хуманитарне теме".

Британски премијер Риши Сунак изјавио је да Путина не занима мир и да је покренуо дипломатску кампању против самита у Швајцарској.

Русија није позвана на самит, али је швајцарска влада као домаћин самита навела да ће скуп имати за циљ да "заједнички дефинише мапу пута" како да укључи Москву и Кијев у будући мировни процес, пренео је раније Ројтерс.

Русија је одбацила самит као губљење времена, а на самиту не учествује ни Кина, која је истакла да мировни преговори немају смисла ако у њима не учествују и Русија и Украјина.

image