Свет

Си Ђинпинг: САД покушале да подстакну Кину да нападне Тајван, нисмо насели

Кинески председник је то наводно изјавио током састанка са Урсулом фон дер Лајен у априлу 2023. које је неколико људи описало новинарима "Фајненшел тајмса"
Си Ђинпинг: САД покушале да подстакну Кину да нападне Тајван, нисмо насели© Tanjug/Tingshu Wang/Pool Photo via AP

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен да Вашингтон покушава да подстакне Пекинг да нападне Тајван, тврде људи упознати са овим питањем.

Кинески лидер је упозорење упутио и домаћим званичницима у својој земљи, рекла је једна неименована особа преноси "Фајненшел тајмс".

Си је то наводно изјавио током састанка са Урсулом фон дер Лајен у априлу 2023. које је неколико људи описало том британском листу. Кинески председник је рекао да САД покушавају да преваре Кину да је подстакну да "изврши инвазију на Тајван", али да он неће прихватити мамац.

Поједини кинески академици и бивши официри су такође рекли да Вашингтон покушава да испровоцира Пекинг слањем оружја Тајвану.

Говорећи у организацији Азијско друштво у јануару, бивши кинески амбасадор у Вашингтону Цуи Тианкаи је рекао да Кина "неће упасти у замку коју нам неко можда спрема".

image