Свет

Само неколико дана након стварања уједињеног блока: Француска левица већ пред пуцањем

Левичарска коалиција је формирана у четвртак, након интензивних преговора између четири странке
Само неколико дана након стварања уједињеног блока: Француска левица већ пред пуцањем© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Нови француски левичарски савез "Нови народни фронт" већ показује знаке пуцања, свега два дана након што је формиран, пише "Фајненшел тајмс".

Лидер партије крајње левице Жан-Лик Меланшон преко ноћи је покренуо чистку умерених кадрова у својој странци који су се залагали за јединство, што је изазвало жестоку реакцију других левичарских лидера. Оливије Форе, вођа социјалиста, тај потез је назвао "скандалозним".

Стварање "Новог народног фронта" могло би озбиљно да нашкоди изгледима кандидата блиских председнику Емануелу Макрону, зато тако би им значајно отежало да се квалификују за други круг избора 7. јула. Први круг се одржава 30. јуна.

Могућност десничарске владе са левицом као највећом опозиционом снагом – обе групе које имају планирају да повећају државну потрошњу – узнемирила је финансијска тржишта, што је ове недеље довело до распродаје француског дуга и акција.

Левичарска коалиција је формирана у четвртак, након интензивних преговора између четири странке. Иако су дубоко подељене по питању економије, политике ЕУ и Украјине, оне су своје разлике потиснули у други план како би максимизирале своје шансе против Националног окупљања Марин Ле Пен.

Али Меланшонова чистка је довела у питање опстанак коалиције. Контроверзни политичар је са листе изборних кандидата своје партије уклонио неколико колега који су раније критиковали његове екстремне ставове.

Такође, он је на листу је уврстио Адријена Кватененса, свог штићеника и контроверзног посланика којег је супруга оптужила за насиље у породици.

Меленшонови критичари кажу да је његова лојалност свом штићенику издаја левичарских феминистичких принципа. Кватененс је у недељу ујутру повукао своју кандидатуру.

Политичке странке у Француској се труде да саставе своје листе кандидата за изборе пре истека рока у недељу поподне.

Бивши француски председник Франсоа Оланд потврдио је у суботу да ће се кандидовати за парламент кандидат "Народног фронта". Оландова кандидатура у његовом родном региону Корез изненадила је колеге. Лидер социјалиста Форе је признао да "није био упућен" да ће се то догодити.

У исто време, предводница Националног окупљања Марин ле Пен је рекла је да неће покушати да избаци председника Емануела Макрона ако победи на ванредним парламентарним изборима.

"Поштујем институције и не позивам на институционални хаос. Једноставно ће постојати кохабитација", рекла је Ле Пенова за лист "Фигаро".

image