Свет

Индија: Нисмо ништа потписали у Швајцарској, постизање мира захтева учешће обе стране

Индијско министарство спољних послова саопштило зашто се та земља није придружила заједничком саопштењу на мировној конференцији о Украјини
Индија: Нисмо ништа потписали у Швајцарској, постизање мира захтева учешће обе стране© Photo by Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Индија није потписала документе усвојене након конференције о Украјини у Швајцарској, јер сматра да је за мирно решавање сукоба потребно укључити обе стране, саопштило је Министарство спољних послова Индије.

"Индијска делегација је била присутна на отварању и затварању пленарних седница конференције. Индија се није придружила ниједном документу усвојеном као резултат овог самита", саопштило је индијско министарство, преносе "РИА Новости".

Како додају, учешће Индије на самиту, као и на претходним састанцима посвећеним украјинској формули мира, "било је у складу са доследним приступом земље у промовисању трајног и мирног решавања сукоба кроз дијалог и дипломатију".

"И даље верујемо да такво решење захтева искрену и практичну интеракцију између две сукобљене стране", напомиње се у саопштењу.

Завршни документ конференције о Украјини у Швајцарској подржало је 80 од 91 земље учеснице форума, саопштили су организатори.

Како се наводи, међу потписницима су и Србија, Мађарска и Турска.

Јерменија, Бразил, Индија, Саудијска Арабија, Словачка, Јужноафричка Република, Уједињени Арапски Емирати, Тајланд, Мексико, само су неке од држава које су одбиле да потпишу завршну декларацију конференције о Украјини у Швајцарској. 

Швајцарска није упутила позив Руској Федерацији за учешће на самиту о Украјини, а Москва је саопштила да свакако не би учествовала. Кремљ је навео да је тражење опција за решавање ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије апсолутно нелогично и узалудно. 

image