Свет

Мађарска од 1. јула председава Европском унијом: Шта би то могло значити за Србију

Према ранијим најавама у фокусу шестомесечног председавања ће бити три теме - борба против илегалних миграција, енергетска безбедност и проширење Уније на Западни Балкан
Мађарска од 1. јула председава Европском унијом: Шта би то могло значити за Србијуwww.globallookpress.com © Zhang Cheng

Од првог јула па наредних шест месеци Мађарска преузима председавање Европском унијом. Као кључан приоритет наводи обнову мира и безбедности Европе, али и проширењу на земље Западног Балкана.

Суочена са захтевом за суспензију председавања услед бројних неслагања са политиком Европске уније, упркос противљењима одређених земаља Мађарске за петнаестак дана ипак преузима председавање Савету уније. Према ранијим најавама у фокусу шестомесечног председавања ће бити три теме - борба против илегалних миграција, енергетска безбедност и проширење Уније на Западни Балкан, пише "Блиц".

"Мађарска припада групи пријатеља проширења и веома је заинтересована за проширење на Западни Балкан, пре свега на Србију, док је са друге стране прилично скептична када је у питању неко будуће чланство Украјине у Европској унији. Међутим, сигурно да ће се проширење наћи високо на агенди Европске уније", рекао је Марко Тодоровић.

На ово место Мађарска долази након што је странка Виктора Орбана на изборима узела више од 40 одсто гласова, а странке десног центра освојиле већину у Европском парламенту. Препозната као пријатељ Србије Мађарска, једина из ЕУ против резолуције о Сребреници, неће подржати пријем "Косова" у Савет Европе.

"Ја планирам да искористим сваку прилику при обраћању или при преговарању да заговарам за Републику Србију. Мађарска ће свакако настојати на томе да се убрзају евроинтеграције Западног Балкана, нарочито Србије. Као председавајућа имаће задатак да утврђује дневни ред и олакша дијалог земљама представницима", рекла је Анамарија Вичек, посланица у Европском парламенту, из странке ФИДЕС.

Утврђиваће дневни ред и олакшавати дијалог земаља

Као председавајућа имаће задатак да утврђује дневни ред и олакша дијалог земаља представника. Ипак, вођење Унијом долази у незгодном тренутку када је Европска администрација након нових избора још на самом почетку.

"Овде можда постоје нека очекивања да због тог пријатељског односа Мађарске, Србија може да има неке бенефите. То се вероватно неће десити, јер простор за то није у овом временском тренутку у коме се практично ништа неће дешавати по питању проширења из тих формалних и институционалних разлога", каже Бојана Селаковић, конвент о Европској унији.

Мађарска је до сада имала важну улогу и у институцији комесара за проширење коју је обављао Оливер Вархељи, али судећи према најавама овог пута та функција неће припасти Мађарској, нити некој другој земљи из окружења Западног Балкана.

image