Свет

Додон: Подршка Молдавије резолуцији о Сребреници у УН је била погрешна и срамотна одлука

Некадашњи председник Молдавије истакао је да је за ту земљу веома важно пријатељство са Србијом
Додон: Подршка Молдавије резолуцији о Сребреници у УН је била погрешна и срамотна одлукаGetty © Anadolu / Contributor

Бивши председник Молдавије Игор Додон је, осврћући се на гласање његове земље за резолуцију о Сребреници на Генералној скупштини УН, истакао је да је сигуран да се већина грађана Молдавије противи таквој одлуци својих власти.

"Да смо ми били на власти, сигурно бисмо гласали другачије. Ово је погрешна и срамотна одлука, коју најоштрије осуђујем", рекао је Додон у интервјуу за "Политику" на маргинама Петербуршког економског форума.

"За нас је пријатељство са Србијом веома важно. Лично познајем вашег председника Вучића, он је један храбар лидер и патриота. Нећу претерати ако кажем да га сматрам и својим пријатељем и да ми је увек било задовољство да се са њим лично сретнем", додао је.

Говорећи о оптужбама владе у Кишињеву и неких западних земаља да Руска Федерација покушава да дестабилизује политичке прилике у Молдавији, истакао је да основни ризици за дестабилизацију ситуације не долазе од Русије, већ од актуелних власти у Молдавији, Маје Санду и њеног окружења.

"Не сматрам да Русија има више утицаја на развој ситуације у Молдавији, од, рецимо, Румуније, или Запада. Штавише, Запад има неупоредиво више инструмената да утиче на унутрашње прилике, као што су НВО, којих је регистровано чак 14.000", рекао је Додон, додајући да њихову делатност усмерава и финансира Запад.

Нагласио је да он није сагласан да Русија покушава да код њих у земљи дестабилизује ситуацију и додаје да је сигуран да је она управо последња која у датим околностима има интерес да на томе ради.

Како је истакао сукоб у Украјини делује не само на прилике у региону, већ и у читавом свету, а посебно на Молдавију.

"У првом реду сукоб утиче на нашу економију. Руска Федерација је за нас највеће и најважније тржиште на које сада не можемо директно да пласирамо своју робу, већ то радимо заобилазним и алтернативним путевима преко Турске, Гагаузије и мањим делом Европе. То знатно повећава цену наше робе и то је за нас заиста велики проблем", истакао је.

Када је реч о безбедности, каже, сукоб такође носи ризике.

"Купује се оружје и спроводе заједничке војне вежбе с Американцима, што представља озбиљно кршење наше неутралности и нашег устава, по којем је Молдавија дефинисана као неутрална земља. Ризик да се 'упали' фитиљ и у Придњестровљу такође постоји. То се може десити уколико Украјина одлучи да нападне ову аутономну републику, али то би по међународном праву могло да се деси само уз сагласност и на захтев власти Молдавије. Желим да верујем да смо за сада заиста далеко од те могућности", наглашава.

Имајући у виду анкету америчке организације ИРИ, не би било никакво изненађење да се Додон после четири године врати у фотељу у Молдавији.

По овом истраживању, за убедљиву победницу претходних избора Мају Санду, гласало би само 30 одсто грађана Молдавије, Додона би подржало 24 одсто, а приближно исти проценат распоређен је између осталих потенцијалних кандидата, углавном ненаклоњени политици Сандуове, док је око 22 одсто анкетираних било неопредељено.

Четири месеца пре председничких избора Додон је највећи ауторитет у опозицији, а могао би да постане и фаворит изборне трке, пише "Политика".

image