Свет

Ратни бродови морнарице САД "заглављени" у Црвеном мору: Прескупи сукоб коме се не назире крај

Само потрошена муниција је коштала скоро милијарду долара, док прави проблем представљају трошкови одржавања ратних бродова с којих се пројектили лансирају
Ратни бродови морнарице САД "заглављени" у Црвеном мору: Прескупи сукоб коме се не назире крај© Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Ратни бродови америчке морнарице распоређени на Блиском истоку нашли су се у врзином колу – све време под високим оперативним притиском у даноноћној борби против напада јеменских Хута – лукавих и страшних непријатеља који рутински излазе на крај с акцијама групе коју предводе Сједињене Државе и која већ пет месеци безуспешно покушава да их обузда, а што је претворило поморски пут у Црвеном мору и Аденском заливу у опасан и смртоносан коридор, констатује "Бизнис инсајдер".

Хути су прошле недеље напали више бродова, а амерички званичници кажу да је мало вероватно да ће се ово завршити у скорије време, што изазива забринутост да су САД заглављене у скупом и неодрживом сукобу.

Хути су, дакле, успели да увуку Вашингтон у све дужи сукоб који не само што исцрпљује ресурсе већ и диже трошкове доставе робе широм света будући да теретњаци избегавају ову критичну поморску руту.

Иако амерички званичници негирају да је погођен иједан ратни брод, насупрот Хутима што тврде да су напали носач авиона "Двајт Ајзенхауер", Сједињене Државе сносе велике финансијске трошкове и "превише користе" своје ратне бродове.

Да ли је одржив приступ америчке војске?

Ударна група носача "Двајта Ајзенхауера", коју чини и неколико других ратних бродова, досад је испалила више од 500 пројектила, а њени авиони су летели десетинама хиљада сати, објавили су званичници морнарице.

Само потрошена муниција је коштала скоро милијарду долара, открио је средином априла секретар морнарице Карлос дел Торо, сума која је сада свакако већа. Ипак, стручњаци кажу да Пентагон може да "издржи" трошкове ракета, те да Сједињене Државе забрињавају трошкови одржавања ратних бродова с којих се лансирају пројектили посебно ако се има у виду да је део флоте већ одлазио из Црвеног мора да би се поново наоружао.

Иако су америчке снаге извеле неколико рунди заједничких напада с Великом Британијом, циљајући хутске објекте и имовину широм Јемена, и уништавајући ракете и дронове пре лансирања, директорка Националне обавештајне службе Аврил Хејнс сматра да је све то "недовољно" да се зауставе побуњеници, док се стручњаци слажу да је америчка војна стратегија углавном била неуспешна.

"Мислим да се, нажалост, Бајденова администрација нашла у ситуацији да због напада Хута на комерцијално бродарство, мора ′нешто да уради′. И као што је то пречесто случај, ′урадите нешто′ значи војно одговорити, чак и ако војна опција није нарочито ефикасна да оконча проблем", каже за "Бизнис инсајдер" Брајан Финукејн, бивши адвокат у Стејт департменту.

Уз то, не треба занемарити трговинску штету. Од фебруара испорука кроз Црвено море – која иначе чини до 15 одсто међународне поморске трговине – опала је за око 90 одсто од децембра 2023, према извештају Одбрамбене-обавештајне агенције. Бродови који иду алтернативним путем око Африке додају време и трошкове својим пловидбама, што је утицало на интересе најмање 65 земаља.

"Хути су успели да поремете један од примарних интереса националне безбедности у региону, а то је слободан проток трговине и робе. То се с њиховог становишта мора посматрати као успех", закључио је за "Бизнис инсајдер" пензионисани генерал Џозеф Вотел, који је био командант Централне команде САД 2010-их година.

image