Свет

Валдемор Бербок и нацисти: Породичне тајне Аналене Бербок (ФОТО)

У списима може да се прочита и да је он "безусловни националсоцијалиста", као и да је у потпуности делио поглед на свет изнет у Хитлеровој књизи "Мајн Кампф"
Валдемор Бербок и нацисти: Породичне тајне Аналене Бербок (ФОТО)www.globallookpress.com © Jens Schicke/imago stock&people

Председник Савеза новинара Русије (УЈР) Владимир Соловјов објавио је досије деде немачке министарке спољних послова Аналене Бербок, Валдемара Бербока, који је био официр Вермахта и ватрени присталица нацизма.

Како се види из докумената, Валдемар Бербок у потпуности је делио поглед на свет изнет у Хитлеровој књизи "Мајн кампф" и идеје националсоцијализма.

Позивајући се на ове архивска документа, са којих је скинута ознака поверљивости, "Билд" је у фебруару објавио чланак о нацистичкој прошлости Валдемара Бербока, у којем се наводи да је деда шефа немачке дипломатије био "безусловни присталица националсоцијализма".

Чувено, помало иронично правило "никада не питајте жену за године, мушкарца за плату или Немца за његовог деду", "Билд" је очигледно прекршио.

Лист наводи записе из досијеа Валдемара Бербока (1913-2016) наводећи да је био запослен као инжењер у јединици за поправку противавионских топова.

У спису се може прочитати да пуковник Кр.О. (скраћено за ратни официр) Валдемар Бербок није само официр, већ и ватрени присталица нацизма, наводи "Билд" и додаје да у списима може да се прочита и да је он "безусловни националсоцијалиста".

Даље наводе да у личним архивама готово увек стоје фразе попут "чврсто стоји на бази националсоцијалистичког погледа на свет" или "представља националсоцијалистички поглед на свет и зна како да га пренесе на подређене", или "беспрекорни националсоцијалистички став".

Лист подсећа да је 1944. Валдемар одликован Гвозденим крстом за војне заслуге.

Аналена Бербок на комеморативним догађајима са поносом прича о свом деди Валдемару, који је преминуо 2016. године и о поукама које је научила из његове војничке службе.

Представља га као избеглицу из рата, не фокусирајући се на чињеницу да је пуковник Валдемар из неког разлога побегао са истока, преко територије Пољске, коју је од нацистичких окупатора ослободила Црвена армија.

Чији су још преци били сарадници нациста?

Отворена расправа о прошлости Валдемара Бербока, утицала је на многе познате Немце да јавно открију своју породичну историју, како их не би сачекала ситуација да о њиховим дедовима пишу новине.

Тако је премијер Саксоније-Анхалта Рајнер Хазелоф рекао новинарима да је његов отац служио у немачкој војсци и да је заробљен 1944. године.

И легендарни фудбалер Лотар Маеус говорио је о свом деди, који је погинуо у редовима Вермахта. Након њега, јавио се и чувени адвокат Герхард Рахн, који је признао да су родитељи његовог оца били чланови нацистичке партије.

Глумац Френсис Фултон-Смит рекао је да су "његовог деду заробили совјетски војници у Украјини", а политичарка Доротеа Бер из Хришћанско-социјалне уније у Баварској рекла је да је "њен деда заробљен у Италији".

Интересовање за ову тему било је толико велико да је "Билд" томе посветио још један чланак: "Зашто ми Немци тако мало знамо о својим бакама и декама?"

"У позадини приче о објављеном досијеу о деди немачке министарке спољних послова Аналене Бербок, чија је нацистичка прошлост привукла пажњу свих, поново се поставља питање: шта заправо знамо о учешћу својих породица у агресивном рату нацистичке Немачке и шта су наши родитељи радили током рата?", навео је "Билд".

image