Свет

Експлозија муниције на војном полигону у Чешкој: Погинуо један војник, осам особа повређено

Реч је о војном полигону који служи за обуку украјинских војника, саопштила је чешка војска
Експлозија муниције на војном полигону у Чешкој: Погинуо један војник, осам особа повређеноGetty © Anadolu / Contributor

Један војник је погинуо, док су седам војника и један цивил повређени када је експлодирала муниција на војном полигону Либава на истоку Чешке, саопштила је чешка војска.

Како јавља телевизија ЧТ24, осам повређених пребачено је у болницу, док је једној особи медицинска помоћ указана на лицу места.

"Имамо посла са озбиљним догађајем на полигону Либава, где је експлодирала за сада непозната врста муниције. На месту несреће, нажалост, има рањених", саопштила је прес служба чешке војске на мрежи Икс.

РИА Новости наводе да је војна полиција Чешке почела да истражује инцидент и да је у зону експлозије упућен спасилачки хеликоптер.

Руска редакција РТ истиче да је у питању полигон на којем је више пута вршена обука украјинских војника.

Према писању чешких медија од раније, на овом полигону је током 2022. и 2023. на обуци било више од 2.500 војника Оружаних снага Украјине. 

Војни полигон Либава, површине 235,5 квадратних метара, налази се у близини града Оломоуца и користи га чешка војска од 1949. године.

image