Свет

Нетанјаху и министри против "тактичких пауза": Супротно циљевима рата

Израелско руководство противи се прекидима борби због доставе помоћи
Нетанјаху и министри против "тактичких пауза": Супротно циљевима рата© Tanjug/Debbie Hill/Pool Photo via AP, File

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху критиковао је одлуку војске да спроводи свакодневну обуставу борби дуж руте кроз јужну Газу како би се олакшала достава помоћи, јавили су Ројтерс и израелски медији.

ИДФ је у недељу, наиме, најавио једанаесточасовне "тактичке паузе" у том подручју, након чега је Нетанјаху, према писању медија, контактирао свог војног секретара и "јасно ставио до знања да је то за њега неприхватљиво".

"Тајмс ов Израел", најновији потез означава као "значајнији дневни прекид војних активности, на више сати него обично и на ширем подручју", а ова најава паузе долази дан након што су борци Хамаса убили осам израелских војника у заседи у јужној Гази.

Према израелском медију "Н12", Нетанјаху и министар одбране Јоав Галант нису били унапред обавештени о одлуци ИДФ-а да паузира борбе у области Рафа.

"Након истраге, премијер је обавештен да није било промене у политици ИДФ-а и да се борбе у Рафи настављају како је планирано", објавио је лист "Тајмс ов Израел", позивајући се на дипломатски извор.

ИДФ је објавио појашњење на Твитеру у којем се наводи да ће се борбе у јужној Гази и Рафи наставити и да ће пут у одређеном подручју бити отворен само за транспорт хуманитарне помоћи. ИДФ је саопштио да се пауза координира са међународним агенцијама за помоћ.

Неколико највиших политичара у влади Нетанјахуа такође је осудило "тактичку паузу".

Министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир, водећи десничарски члан кабинета, рекао је да је онај ко се одлучио на такав приступ "будала која не би требало да остане на својој позицији".

Министар финансија Безалел Смотрич такође је осудио најаву ИДФ-а тврдећи да "помоћ углавном иде Хамасу и помаже му да настави цивилну контролу" над Газом што је "у директној супротности са циљевима рата".

image