Свет

Пашињан: Можда буде одржан референдум приликом постављања јерменско-азербејџанске границе

Јерменки премијер сматра да ће, приликом демаркације границе са Азербејџаном, доћи до размене територија и да би се проблеми који тада настану могли решити референдумом
Пашињан: Можда буде одржан референдум приликом постављања јерменско-азербејџанске границеGetty © Costas Baltas/Anadolu

Уколико се приликом демаркација границе између Јерменије и Азербејџана наметне питање размене територија, могао би да се одржи референдум, рекао је јерменски премијер Никол Пашињан, преноси "Спутњик Јерменија".

Јерменски премијер је на састанку са становницима села Шинуајр, рекао да постоји могућност да дође до размене територија.

"У случају да мора да се преда део територије, око 100 квадратних метара овде, заузврат да се добије исто толико преко границе. У овом случају ми нећемо ништа да одлучујемо, већ би требало да се одржи референдум и одлучиваћете ви", рекао је Пашињан.

"Ситуација мора правилно да се разуме - ми не формирамо нову границу са Азербејџаном, ми обнављамо границе из совјетског времена", навео је Пашињан.

Становницима села је поручио да власти неће уступити Јерменији ниједан метар своје територије.

У Јерменији се од 9. маја одржавају протести који су окупили око 70.000 људи, незадовољни начином на који се спроводи демаркација границе са Азербејџаном, односно, политиком премијера која подразумева предају пограничних јерменских територија, те је један од захтева смена Никола Пашињана.

У априлу 2024. године, Јереван и Баку су саопштили да су специјалне комисије две земље одредиле куда ће тачно пролазити граница. Циљ је да се границе две земље доведу у оне оквире који су постојали у тренутку распада СССР-а. У складу са тим договором, низ села у близини Тавушке области Јерменије требало би да постану део Азербејџана.

image