Свет

Танте за кукурику? Кина отвара истрагу о европској свињетини

Након што је Брисел увела додатне царине на електрична возила која стижу из Кине, из Пекинга је стигао одговор
Танте за кукурику? Кина отвара истрагу о европској свињетиниGetty © Ineke Kamps

Кина је отворила истрагу о ценама свињетине и свињских прерађевина које увози из Европске уније, као одговор на европско ограничавање извоза њених електричних возила.

Истрага коју је најавило кинеско Министарство трговине биће фокусирана на свињско месо намењено за људску исхрану. Истрага ће почети 17. јуна.

Како објашњава Ројтерс, истрага је подстакнута жалбом коју је почетком јуна поднело Кинеско удружење за сточарство у име домаће индустрије свињског меса, саопштило је министарство.

Након најаве Европске комисије да ће од јула увести дажбине до 38,1 одсто на увезене кинеске аутомобиле, глобалне прехрамбене компаније су у стању приправности због узвратних царина из Кине.

Портпарол Европске комисије рекао је да блок није забринут због тога што Кина отвара истрагу и рекао је новинарима да ће ЕУ интервенисати на одговарајући начин како би осигурала да истрага буде у складу са свим релевантним правилима Светске трговинске организације.

Шпанија је, међутим, позвала на преговоре како би се избегле царине на извоз свињског меса у Кину.

ЕУ чини више од половине кинеског увоза свињског меса ове године, у вредности од око шест милијарди долара, од чега је око четвртина само из Шпаније.

Други и трећи извозник - Холандија и Данска су прошле године извезле у Кину производе од свињског меса у вредности од 620 милиона долара, односно 550 милиона долара.

image