Без договора о "препакивању" украјинског дуга од 20 милијарди долара

Украјина би да замени неизмирене обвезнице за нове инструменте

Први формални разговори о реструктурирању више од 20 милијарди долара украјинских међународних обвезница завршени су без договора пошто су повериоци одбили предлог Кијева за отпис дуга.

Са отплатом обвезница која би требало да се настави овог лета, Украјина тражи од власника дуга да прихвате веће губитке који би јој омогућили да финансира своје војне активности и припреми средства за економску обнову када се сукоб заврши.

"Како се приближавамо крајњем року, морамо да подстакнемо наше власнике обвезница да наставе продуктивне преговоре у доброј вери, са значајнијим отписивањем дуга које ће се одразити у њиховим предлозима у складу са параметрима ММФ-а и тренутном макрофинансијском ситуацијом у Украјини", поручио је министар финансија Сергеј Марченко.

Власници обвезница нису примили ниједну исплату од Украјине од 2022. године, када су пристали на двогодишњи мораторијум након почетка Специјалне војне операције. "Пауза" у отплати дуга истиче 1. августа, подсећа "Блумберг".

Дуг Украјине у доларима био је у понедељак међу најгорим на тржиштима у развоју и обвезницама се трговало по 25,78 центи за долар.

Украјина је предложила замену својих обвезница за серију нових са роком доспећа до 2040. и отплатом камата почевши од један одсто у првих 18 месеци, а затим прогресивно повећавајући на шест одсто.

Влада је инвеститорима понудила и такозвани државни инструмент за ванредне ситуације који би могао да почне да исплаћује тек после 2027. Исплате на основу тог инструмента би се односиле на украјинске циљеве пореских прихода које је поставио Међународни монетарни фонд.