Свет

Избори у Француској: Левица главни такмац Марин Ле Пен

Неки центристи ипак кажу да неће подржати левичаре како би зауставили Ле Пен
Избори у Француској: Левица главни такмац Марин Ле ПенGetty © NurPhoto / Contributor

Лидерка десног Националног окупљања Марин Ле Пен привукла је, пише "Блумберг" изненађујуће нове присталице уочи француских избора јер се традиционалне норме које су националистичке групе држале ван власти сада распадају.

Један од најистакнутијих француских Јевреја рекао је да би пре гласао за Ле Пен, него за савез левичарских партија који се појавио као њен главни изазивач.

Бивша портпаролка француског председника Емануела Макрона рекла је да би се уздржала радије него што би гласала против крајње деснице.

У покушају да ојача центар, Макрон је одлучио да не поставља кандидате на више од 10 одсто места, процењујући да би умерени са десног или левог центра имали веће шансе.

Генерацијама је француски естаблишмент имао прећутни споразум који је спречавао странке крајње деснице да се приближе полугама власти. Али откако је Макрон распустио Народну скупштину, његови противници из целог политичког спектра преговарају о савезима који би им максимално повећали шансе у два круга гласања који се завршавају 7. јула.

Тиме је створен пролаз за крајњу десницу, објашњава "Блумберг". Ако странка Ле Пенове повећа своју предност у анкетама како би учврстила већину, то би представљало фундаментални изазов за лидере Европске уније.

Процес избора кандидата окончан је у недељу и Макронова партија Препород је на удару и са леве и са десне стране, па заостаје у анкетама. Тренутно је трећа.

image