Свет

Војни конгломерати запошљавају рекордном брзином у јеку све већих и хитнијих поруџбина

Истраживање показује да водеће америчке и европске компаније у сектору желе да запосле десетине хиљада људи ове године
Војни конгломерати запошљавају рекордном брзином у јеку све већих и хитнијих поруџбинаGetty © Pool / Pool

Глобалне компаније за производњу оружја и муниције запошљавају раднике најбржим темпом од краја Хладног рата, јер индустрија настоји да испоручи готово рекордан број наруџбина.

Истраживање "Фајненшел тајмса" о плановима запошљавања 20 великих и средњих америчких и европских одбрамбених и ваздухопловних компанија показало је да ове године желе да регрутују десетине хиљада људи.

Три америчка гиганта - "Локид Мартин", "Нортроп Груман" и "Џенерал Дајнамикс" - имају близу 6.000 радних места која треба да попуне, док 10 анкетираних компанија настоји да попуни скоро 37.000 радних места.

"Од краја Хладног рата, ово је најинтензивнији период за сектор одбране са највећим повећањем обима поруџбина у прилично кратком временском периоду", рекао је Јан Пије, генерални секретар АСД, европског Удружења ваздухопловства и одбране.

Владе широм света су повећале војну потрошњу од почетка Специјалне војне операције у Украјини и усред широко распрострањених геополитичких тензија.

Изненадни скок поруџбина након деценија малог обима, у комбинацији са конкуренцијом технолошких група за дигиталне вештине и тржиштем рада које се још увек суочава са недостатком особља после ковид ере, неки су од фактора који подстичу ужурбаност запошљавања у читавој индустрији.

image