Свет

Француски планови: Обучиће 26 украјинских пилота за Ф-16

Тренутно је на обуци 10 украјинских пилота узраста од 21 до 23 године, а у земљу су стигли након што су неколико месеци провели у Великој Британији, где су, између осталог, учили енглески језик
Француски планови: Обучиће 26 украјинских пилота за Ф-16www.globallookpress.com © Defense Ministry/Keystone Press Agency

Француска намерава да за две године обучи 26 украјинских пилота за управљање ловцима Ф-16, а неки од њих би могли да заврше обуку у септембру, пише "Монд".

Како се наводи, у Француској у просеку дипломира око 30 пилота годишње након четири или пет година обуке.

Тренутно је на обуци 10 украјинских пилота узраста од 21 до 23 године, а у земљу су стигли након што су неколико месеци провели у Великој Британији где су, између осталог, учили енглески језик.

"Монд" истиче да се очекује да ће пилоти бити обучени на авионима "алфа џет" и на симулаторима, након чега ће отићи у базу у Румунији, где ће проћи обуку на самим Ф-16.

Како наводи лист, француска војска је одлучила да скрати период обуке за пилоте, смањујући обим програма: обука би сада требало да траје шест месеци, а не годину и по.

У мају је портпарол команде украјинског ваздухопловства Иља Јевлаш рекао да ће група украјинских пилота, који су завршили обуку на америчким ловцима Ф-16 у ваздухопловној бази у Аризони, наставити обуку у Европи.

Он је нагласио да ће чак и трансфер два авиона овог типа са Запада ојачати украјинско ратно ваздухопловство, пошто Кијев треба да ажурира своју застарелу флоту авиона.

image