Свет

Откривена завера демократа за смену Бајдена? Клинтон, Обама, Пелоси и Шумер против времешног Џоа

Фото-робот Бајденове замене неодољиво личи на гувернера Калифорније
Откривена завера демократа за смену Бајдена? Клинтон, Обама, Пелоси и Шумер против времешног Џоа© Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

Високи званичници Демократске странке све више разматрају идеју да замене Џозефа Бајдена за другог кандидата на изборима 2024. године.

Последњи покушај Бајденових присталица да ућуткају критичаре унутар странке могао би да буде пропаст гафовима склоног, времешног председника који тражи други мандат.

Према речима "гуруа" Обамине кампање Дејвида Акселрода, Бајденов тим је заказао једну од најранијих председничких дебата у историји (27. јун на Си-Ен-Ену) како би доказао да "Џо никуда не иде".

Иако би ефикасан наступ Бајдена у дебати могао да помогне да се демократе окупе иза њега, погрешан корак би само долио уље на ватру.

Бивши Клинтонов саветник и стручњак за анкете Марк Пен сугерисао је да ће дебата на Си-Ен-Ену бити последња прилика Џозефа Бајдена да увери гласаче да је способан за тај посао.

Британски "Дејли Мејл" преноси да иако "ризична", замена кандидата може да функционише ако би све било пажљиво испланирано и спроведено.

Политички колумниста Џо Клајн недавно је навео да би "снажни млади кандидат - ме питајте ме ко" могао да "освоји земљу једним говором на конвенцији" у августу.

Према Клајновом сценарију, неименовани "спасилац" Демократске партије би одржао инспиративни говор у стилу Обаме, сличан његовом чувеном обраћању на Демократској конвенцији из 2004. године, који би брзо окупио незадовољне демократе и умерене независне.

Ту постоји једна "потенцијална компликација" - трвроглави Бајден би као признати лидер Демократске странке могао да одбије да се повуче, нарочито јер је "поносан" на своја "достигнућа" у првом мандату.

Поред тога, иако Бајден поштује Ненси Пелоси, Била Клинтона и Криса Шумера, његово растуће огорчење према Обами постало је болно јасно.

Бивши председник је 2016. подржао Хилари Клинтон уместо Бајдена на предизборима демократа и чак је наводно покушао да спречи свог потпредседника да се кандидује 2020.

А на недавном прикупљању средстава за демократе, Бајден је публици показао подигнут палац пре него што се укочено загледао у публику због чега га је насмејани и размахани Обама ухватио за руку и лагано повукао са бине.

Демократе су сада одлучиле да одрже онлајн номинацију, заједно са "виртуелном прозивком", како би званично изабрали Бајдена за свог кандидата уочи конвенције ДНЦ у Чикагу средином августа.

Део разлога да се иде "виртуелно" је да читав процес буде што је могуће више контролисан уколико странка одлучи да изабере кандидата за замену.

У том случају, највиши демократски лидери би тихо прогурали кандидата за замену.

Та особа не би била потпредседница Камала Харис која је, толико подбацила као потпредседница да је учинила готово немогућим да се Бајден повуче.

Дакле, ако не Харис, ко онда?

Стратези теоретизирају да би демократе морале да одрже јавни догађај како би симболично пренели власт са Бајдена на новог кандидата, на којем би Бајден, Обама, Клинтон, Шумер и Пелоси јавно представили и подржали "помазаног" кандидата.

Такође би морали да убеде Камалу Харис да подржи замену, што би било болно за њу.

А "Бајденова замена" би такође била у проблему јер се, ако изгуби изборе, можда никада не би политички опоравио.

Све демократе можда чекају неке болне одлуке, наводи "Дејли Мејл". Бајден је рекао да је америчка демократија на коцки на изборима 2024. Ако његова странка буде убеђена да ће изгубити, осећаће се принуђена да предузму драстичну – можда чак и незамисливу – акцију.

"Мени је занимљиво што фото-робот Бајденове замене овде испада гувернер Калифорније Гавин Њусом, који већ месецима води псеудо-кампању као да нешто зна што ми не знамо. С тим да се у тексту не помиње именом, вероватно намерно. А закључак да би демократе могле да предузму незамисливе кораке ако Бајден изгуби је просто ужасавајући", каже дугогодишњи новинар РТ Америка и аутор емисије "Глас из Америке" Небојша Малић.

image