Швајцарска: Русија треба да буде укључена у следећу конференцију о Украјини

Шеф одељења за међународну безбедност Министарства спољних послова Швајцарске је такође напоменуо да је неопходно је да се настави дијалог са Кином по том питању

Следећа конференција о Украјини неће се одржати у Европи, а Русија би требало да буде укључена у њу на неки начин, изјавио је шеф одељења за међународну безбедност Министарства спољних послова Швајцарске и руководилац швајцарске делегације на конференцији у Биргенштоку Габријел Лухингер.

Према његовом мишљењу, следећа конференција би се могла одржати у Саудијској Арабији.

"Заинтересоване стране треба саме да предузму кораке за следећу конференцију по питању украјинског сукоба. Сада то није у рукама Швајцарске. Од овог момента, Швајцарска ће на захтев кључних држава деловати иза кулиса", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, Лухингер је посебно разочаран одбијањем Кине да учествује на конференцији у Швајцарској. Он је рекао да се пре самита лично срео са специјалним представницима Кине за Украјину и Русију, додавши да Пекинг наговештава велику заинтересованост за мировни процес.

"Неопходно је да се настави дијалог са Кином", сматра Лухингер и додаје да би Русија требало да буде укључена у некој форми.

Поред тога, Русија би требало да буде укључена у некој форми, преноси агенција, позивајући се на речи шефа швајцарске делегације.

У Швајцарској је одржана конференција о Украјини на којој је учествовала 91 држава и 55 шефова држава, као и осам организација, укључујући ЕУ, Савет Европе и УН.

Конференцији нису присуствовали амерички председник Џозеф Бајден, као ни кинески председник Си Ђинпинг и бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва. Швајцарска није упутила позив Русији за учешће на самиту.

Кремљ је саопштио да је тражење излаза из ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије нелогично и узалудно.