Свет

Лидери ЕУ нису успели да се договоре око другог мандата Фон дер Лајенове

Договор о највишим позицијама у Бриселу пропао
Лидери ЕУ нису успели да се договоре око другог мандата Фон дер Лајенове© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Лидери ЕУ нису у понедељак увече подржали Урсулу фон дер Лајен за још један мандат председнице Европске комисије, упркос уверавањима француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца да се приближавају договору, преносе медији.

"Вечерас нема договора", рекао је председник Европског савета Шарл Мишел новинарима у понедељак касно увече после вечере лидера.

Један европски дипломата рекао је за "Политико" да су се преговарачи договорили око три имена, али да ће се преговори ипак наставити касније.

Након европских избора, рани консензус је постигнут да Немица Фон дер Лајен добије други мандат као председница Европске комисије. Португалац Антонио Коста је виђен као председник Европског савета, Малтежанка Роберта Метсола као шефица Европског парламента и Естонка Каја Калас као шефице спољне политике блока.

Очекивања су била велика пошто се 27 шефова држава и влада састало у Бриселу на вечери, у нади да ће поделити четири највиша места у блоку између садашње коалиције Европске народне партије десног центра, социјалиста и либерала.

Након што је Макронову странку поразила крајња десница на изборима, његова одлука да распусти француски парламент и распише ванредне изборе је наизглед убрзала дискусије о највишим пословима. Обично преговори трају недељама.

Последњих недеља, европски лидери су такође нагласили потребу за континуитетом с обзиром на сукоб у Украјини и потенцијални повратак бившег председника САД Доналда Трампа.

Али, наде у брз договор нестале су у понедељак увече пошто је Европска народна партија (ЕПП), победник избора за Европски парламент, затражила више уступака и више својих људи на највишим позицијама. Очекивано, ЕПП је желела да поново именује Фон дер Лајен и Метсолу, које припадају њиховој политичкој породици. Поред тога, ЕПП је предложила социјалистима да се мандат председника Европског савета подели на два дела од по 2,5 године - и да ЕПП добије један од њих.

Ово је заузврат изнервирало Социјалисте и демократе (СиД), који су се надали да ће добити посао за Косту.

Други разлог због којег су преговори пропали је тај што италијанска премијерка Ђорђа Мелони није била задовољна како се вече одвијало, рекло је неколико ЕУ дипломата. Мелонијева, која је била један од ретких лидера који је са европских избора изашла као победник, била је незадовољна покушајима других лидера ЕУ да је искључе из преговора.

Лидери ЕУ ће се сада поново састати у Бриселу од 27. до 28. јуна, у нади да ће постићи договор о лидерима блока пре гласања у Европском парламенту о следећем председнику Комисије које је планирано за средину јула.

image